SD-politikern och Riks-profilen Christoffer Jarnvall anklagas för att ha sålt svenska försvarshemligheter till utlandet. Under 90-talet, när Försvarsmakten upphandlade nya helikoptrar, uppges han mot betalning ha överlämnat hemliga uppgifter till Nato-samarbetet bakom helikoptern NH90 för att hjälpa dem vinna mot amerikanska konkurrenten Sikorsky.

Det är Norrköpings tidningar som avslöjar att stadens nya kommunalråd Christoffer Jarnvall (SD) under 90-talet utreddes av åklagare misstänkt för försök till obehörig befattning med hemlig uppgift. Anledningen är att han år 1999, i egenskap av konsult, försåg en av de helikoptertillverkare som tävlade om att vinna Försvarsmaktens upphandling med hemliga uppgifter.

Ny helikopter

Under 90-talet är försvaret i behov av att byta ut sin transporthelikopter; “Helikopter 3”. Det är fyra helikoptertillverkare som vill vinna upphandlingen och sälja nya helikoptrar, inte bara till Sverige, utan även till de övriga nordiska länderna.

Två av helikoptermodellerna anses extra intressanta. Den ena är amerikanska Sikorskys S-98. Den andra ett samarbetsprojekt mellan fem europeiska Nato-länder som gemensamt tagit fram Natohelikopter 90 – NH90.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

NH90 tillverkas i Frankrike av NHI, eller NHIndustries, som står för Nato Helicopter Industries. Det är Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Portugal som står bakom konsortiet.

Christoffer Jarnvall har under 90-talet goda kontakter på Försvarsmaktens högkvarter, och kan komma över känsliga uppgifter. Samtidigt driver han en konsultfirma. Det är i egenskap av konsult som han mot betalning förser Nato-konsortiet med uppgifter som ger dem fördelar i upphandlingen.

Nedlagd utredning

Att oegentligheter förekom under Sveriges upphandling av nya helikoptrar har varit allmänt känt i ett par decennier, men det är först nu det avslöjas att Christoffer Jarnvall var en av dem som utreddes för brott.

Den förundersökning som inletts läggs emellertid ned hösten 2002. Försvarsmakten bedömer då att en fortsatt utredning, och att upphandlingen görs om, skulle innebära en större skada för Sverige än att NHI fått uppgifter de egentligen inte skulle ha haft tillgång till.

Sikorsky hotar i samband med upphandlingen att stämma Sverige och kräva 113 miljoner kronor i skadestånd, men gör aldrig allvar av sitt hot. Några år senare köper Försvarsmakten in femton Black Hawk-helikoptrar, som tillverkas av Sikorsky, från USA. Dessutom får Sverige en extra NH90-helikopter “gratis”.

“En patriot”

I förhör med Säkerhetspolisen säger Christoffer Jarnvall att han är “något så gammaldags som en patriot”. Den kvarts miljon han uppges ha fått av Nato-konsortiet för att med hjälp av hemliga uppgifter hjälpa dem vinna upphandlingen förklarar han med sitt konsultjobb.

– Jag hade ju ett arbete och jag tyckte det var viktigt att försvaret fick en bra helikopter och att det skedde i ett europeiskt samarbete, säger han till NT.

Svante Andersson, tidigare chef för Militära underättelsetjänsten, hade dock önskat att förundersökningen fortsatt och att alla misstankar utretts ordentligt.

– Nu fick vi aldrig veta sanningen. Det är den stora frustationen att det tog stopp där, säger han till Norrköpings tidningar.