Andréa Skoglund, lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Halmstad tar en paus från sina politiska uppdrag. Detta efter att frågetecken uppstått kring hennes sjukskrivning.

Försäkringskassan stoppade för en tid sedan utbetalningarna till Skoglund och krävde tillbaka 135 000 kronor i redan utbetald sjukpenning. Detta efter att man gjort bedömningen att hon kan utföra sitt vanliga tuffa arbete som undersköterska i den underbemannade vården om hon klarar att stå i talarstolen i fullmäktige.

Skoglund har bestridit återbetalningskravet och uppger att Försäkringskassan hela tiden varit medveten om hennes politiska uppdrag i kommunen som också är så framträdande att de är allmänt kända i staden. Hon menar sig inte ha gått bakom ryggen på vare sig Försäkringskassan eller någon annan.

Ska ha godkänts som rehabilitering

Skoglund säger vidare att Försäkringskassan fram till det nya beslutet godkänt uppdragen som en form av arbetsträning och rehabilitering och att avdrag på sjukpenningen gjorts för de arvoden hon fått för sina politiska uppdrag.

Statstelevisionen har i flera artiklar rapporterat att Skoglund kan ha ägnat sig åt bidragsfusk, riskerar två års fängelse och gjort gällande att det skadar förtroendet för hela partiet.

I det blåsväder som uppstått kring sjukskrivningen har Skoglund kommit överens med partiets ordförande i Halland, Stefan Jägnert, att hon tar timeout tills Försäkringskassan fattat slutgiltigt beslut i ärendet.