Under Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad yrkade partistyrelsen bifall för kemisk kastrering av sexbrottslingar dömda för övergrepp mot barn.

– Förslaget kommer från SD-kvinnor och partistyrelsen har valt att bifalla, det sker mot bakgrund av de studier som gjorts och framför allt refererar man till en studie från Karolinska institutet som visar på goda resultat sett till återfallsrisk, säger Tobias Andersson som sitter i partistyrelsen.

Andersson berättar vidare att SD sedan länge förespråkat förvaringsdomar för personer som riskerar att återfalla i brottslighet och att detta kan ses vara ett komplement till befintlig politik.

2020 publicerades en studie som visar att ett läkemedel mot prostatacancer minskar risken för män med pedofil störning att få lust att förgripa sig på barn. Det är denna studie som legat som underlag för förslaget. Vad som vardagligt kallas kemisk kastrering är egentligen en hormonbehandling.

LÄS ÄVEN: Polen avslöjar pedofili, tidelag och terrorism bland migranter – anklagas för ’islamofobi’

Botemedel mot pedofili

Kemisk kastrering förekommer som straff/påföljd i ett tiotal länder. SD öppnar för att även låta de som frivilligt vill genomgå behandlingen göra det, alltså män som lider av att de attraheras sexuellt till barn men med en moralisk tröskel som stoppar dem från att begå övergrepp mot barn.

– Jag är övertygad om att det finns personer som lider av en dragning till barn som mår fruktansvärt dåligt av det och frivilligt kunnat ställa upp på den här typen av behandling. Så det handlar inte alltid om en påföljd utan en vårdmöjlighet, säger Andersson till SVT.

Christoffer Rahm, som lett arbetet med studien vid Karolinska Institutet, säger att det redan i dag inte är uteslutet att använda preparaten men att det inte görs då många läkare ser det som etiskt tveksamt. Rahm ser problem med att utföra behandlingen under tvång då det är en fördel att ha ”en någorlunda bra dialog med patienten” för att säkerställa framgång.