Afghanska män / Ukrainska kvinnor och barn. Faksimil Twitter

Inrikes

SD prioriterar ukrainska flyktingar – kräver asylstopp från övriga länder

Publicerad 3/12/2022
Annons

På grund av kriget i Ukraina kräver Sverigedemokraterna ett stopp för allt asylmottagande med undantag för ukrainska medborgare.

– Vår kapacitet är låg och vi kanske inte borde ta hela den potentiella tänkta kvoten eftersom vi har tagit en betydligt större andel tidigare och det har skapat de problem vi har, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Regeringen har gett olika bud gällande de som nu flyr kriget i Ukraina. Först tyckte statsminister Magdalena Andersson att ”andra länder får ta ansvar för ukrainska flyktingar”. Trots statsministerns uttalande har nu tusentals redan anlänt och fler är på väg.

Migrationsverket räknar med att cirka 76 000 ukrainare kommer att söka skydd i Sverige fram till halvårsskiftet. Vad den verkliga siffran slutar på är det ingen som vet.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk flykting: ”Är så tacksam för all hjälp”

SD vill prioritera ukrainare

Det akuta läget gör att Sverige måste prioritera de ukrainska flyktingarna, anser Sverigedemokraternas verkställande utskott. I ett uttalande, inför partiets valkonferens i helgen, säger de att:

”De som nu söker tillflykt från Putins aggression generellt är särskilt skyddsvärda i förhållande till andra migrantgrupper som kommer till Sverige”.

– All övrig asylrelaterad migration och hela den kvot vi har i kvotflyktingsystemet ska gå till ukrainare, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Från FN:s kvotflyktingsystem har Sverige åtagit sig att ta emot 5 000 personer per år. Sverigedemokraterna vill att samtliga dessa platser nu vigs åt ukrainska medborgare.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ rasar mot svenskt välkomnande av ukrainska flyktingar

Miljontals på flykt

Redan nu är över 2,5 miljoner människor på flykt från Ukraina, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Organisationen har tidigare uppskattat att cirka fyra miljoner ukrainare kan komma att fly undan kriget. Dessa siffror tror dock både Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) är tilltagna i underkant, uppger DN.

– Det kan nog bli åtminstone dubbelt så mycket som det scenariot, kanske ännu mer, om man jämför med andra krig och hur många som flytt då, säger Ygeman.

LÄS ÄVEN: Talibanerna: Ni kan skicka hem afghanerna

”Ge skydd till kvinnor och barn”

Sverige har ett moraliskt och säkerhetspolitiskt ansvar och intresse att ta för ukrainare, anser SD-ledningen. Samtidigt påpekar Åkesson på att Sveriges förmåga att ta emot flyktingar inte är obegränsad.

– Vi utesluter inte att vi kan behöva sätta upp begränsningar men i det korta perspektivet handlar det om att ge kvinnor och barn skydd, tak över huvudet och skola till barnen, säger Åkesson till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: SR marknadsförde rapartist – nu häktad i mordhärva

”Stoppa all utomeuropeisk asylrelaterad invandring”

SD har tidigare ställt sig bakom att EU, den 4 mars, tog det så kallade massflyktsdirektivet i bruk för ukrainska medborgare. Detta innebär bland annat att ukrainare har rätt till uppehålls- och arbetstillstånd samt skolgång för sina barn i upp till tre år i EU-länder.

Den mycket allvarliga utvecklingen i vårt närområde har gjort det ännu viktigare och mer brådskande att verkställa återvändande av personer som inte har rätt att vara i Sverige och att stoppa all utomeuropeisk asylrelaterad invandring. Den kvotflyktingvolym som bestämts för 2022 bör uteslutande reserveras för ukrainska medborgare”, skriver SD i ett utlåtande.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Inte konstigt att svenskar föredrar ukrainare”

Flyktingar blir lidande när regeringen inte verkställer utvisningar

Ygeman har tidigare i SVT sagt att uppemot 80 000 av de som kom 2015 ska utvisas. Dessa var främst unga män utan fastställd identitet. Bland annat nämnde han att flygplan skulle chartras för att skicka hem de som inte har rätt att vistas i Sverige. Då detta ännu inte har infriats i någon nämnvärd utsträckning, försvåras mottagandet av de ukrainska flyktingarna. Enligt integrations- och migrationsministern finns det idag inte tillräckliga resurser.

– Lagerlokaler, tält, mässhallar, vad det än är. Vi kommer att behöva tillhandahålla en ganska stor kapacitet i det initiala mottaget och då kommer vi också få vänja oss vid att det kan vara på en betydligt enklare nivå än vi haft tidigare.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons