Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraterna i Stockholms stad utmärkt sig för att lägga genomarbetade förslag som alternativ till modernistiska nybyggnationer. Nu presenterar de ytterligare ett förslag: en ny, blandad stadsdel på Gubbängsfältet. ”Nybyggt kan och ska både vara vackert och funktionellt”, säger SD:s gruppledare, Peter Wallmark.

I mars föreslog SD Stockholm ett alternativ (t.v.) till det förslag som majoriteten vill bygga vid S:t Eriks ögonsjukhus.

Det modernistiska förslag som majoriteten i staden la fram fick skarp kritik och kallades bland annat för ”en brysk stympning” av Samfundet S:t Erik. SD kritiserade stadens förslag:

[Tengboms förslag framstår som] enahanda, ointressant, kyligt och utan variation och arkitektoniska tillskott.

LÄS MER: SD Stockholm lanserar eget alternativ till modernistiskt nybygge

Nu presenterar SD Stockholm ett eget förslag på hur ett annat område i Stockholm kan utvecklas som stad. I likhet med tidigare föreslår de nybyggnationer av mer klassiskt snitt i en varierad bostadsmiljö.

I bildspelet av de tilltänkta planerna nedan ser man hur den varierade stadsbilden kan se ut, med olika former, färger i byggnader av klassiskt snitt.

[soliloquy id=”328289″]

I ett pressmeddelande skriver partiet:

Sverigedemokraterna i Stockholms stad föreslår en traditionell kvartersbebyggelse med varierad arkitektur och sammanhållna gröna innergårdar längs Örbyleden.

Peter Wallmark, gruppledare för SD i kommunen tycker att den gällande planen för området bör ändras då den bara omfattar tre bollplaner:

– Arkitekturen i förslaget är inspirerad av den traditionella stenstaden. Nybyggt kan och ska både vara vackert och funktionellt, säger Wallmark och fortsätter: Vårt nästa steg är att få till en öppen diskussion. Både med boende i området och med övriga partier i Stadshuset. Vi hoppas att gällande plan för bara tre nya bollplaner kan ändras till en stadsdel med både bollplaner och stadsbebyggelse i rimlig skala och med vackra hus, torg, gator och parker.

LÄS ÄVEN: SD Stockholm kritiska till övriga partiers rivningsplaner av historiska byggnader