På onsdagen ska Karin Karlsbros (L) framtid i EU-parlamentets liberala grupp Renew Europe diskuteras. Fallet tas upp efter att Liberalerna ingått i den nya regeringen som stöds av Sverigedemokraterna, vilka man menar är ”högerextrema”.

I Renew Europe ingår svenska Liberalerna och Centerpartiet. På en pressträff uppgav den franske gruppledaren Stéphane Séjourné att man nu ska diskutera att Liberalerna har slutit ett samarbetsavtal med Sverigedemokraterna.

– Ett parti som är medlem i min grupp har skrivit på ett avtal som gör det möjligt för regeringen att regera med stöd från extremhögern, sa Séjourné.

– Renew Europe är grundat på kampen mot populister och högerextremister. Det finns alltid andra sätt att bilda regering på.

LÄS ÄVEN: Missnöjet växer inom Liberalerna – kritiska mot Tidöavtalet

Séjourné säger sig ha förståelse för att den svenska blockpolitiken gjort regeringsbildningen speciell men att han ändå inte kan se mellan fingrarna på situationen i Sverige.

Tidigare har man kritiserat partigruppen EPP, med moderater och kristdemokrater, för att de haft medlemmar ur den ungerske premiärministern Viktor Orbans parti Fidesz.

Uteslutningsärende

Renew Europe kan komma att starta ett uteslutningsärende mot Karin Karlsbro (L). För att hon ska uteslutas krävs att minst två tredjedelar av de 103 medlemmarna i gruppen röstar för det.

– Jag hoppas att jag har det förtroende och stöd för arbetet som jag gör, som representant för Liberalerna, så att det inte blir aktuellt. Jag har ju engagerat mig i rättsstatfrågor, jämställdhetsfrågor och hbtq-frågor, till exempel, under min tid här i EU-parlamentet. Det är väldig viktigt för mig att få fortsätta göra det, säger Karlsbro till SvD.

LÄS ÄVEN: Romina ”Fuck nazze SD” Pourmokhtari (L) – nu minister i SD-styret

I ett Facebookinlägg skriver Karlsbro att ”det svenska valet och regeringsbildningen väcker uppmärksamhet i Europa”.