I skånska Hörby, som styrs av Sverigedemokraterna, har en ny språkundervisningspolicy för invandrade skolelever röstats igenom. Den innebär bland annat att elever måste uppnå godkänt i ett språktest i det forna hemlandets språk och ha en förälder som talar språket för att få rätt till undervisning i det språket.

Det var på måndagskvällen som kommunfullmäktige beslutade om det nya regelverket. Sverigedemokraternas förslag fick stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SPI och vann därför med 24 röster mot 17. De partier som motsatte sig förslaget var Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: SD-förslag ska stoppa andra språk än svenska i skolor

Den nya policyn innebär också att all undervisning i det gamla hemlandets språk ska ske efter ordinarie skoltid. För att få tillgång till undervisningen ska elever genomföra obligatoriska språktest där den som misslyckas inte kvalificerar sig för att delta. Så kallade ensamkommande barn får inte sådan undervisning om inte minst en vårdnadshavare behärskar det aktuella språket.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh In Zito (SD) skärps  reglerna eftersom kommunen vill göra det bästa möjliga av varje skattekrona.