Sverigedemokraterna har besutat att följa efter Allianspartierna M, KD, L och C och öppna dörren för att Sverige ska kunna gå med i Nato.

På torsdagsmorgonen publicerade Aftonbladet en debattartikel författad av SD-topparna Jimmie Åkesson, Björn Söder och Roger Richthoff i vilken partiet lägger fram att man nu kan tänka sig en så kallad Natooption. Det innebär att Sverige ska vara berett att hastigt gå med i Nato.

LÄS ÄVEN: Åkesson bekräftar: Inget krav på Swexit-folkomröstning från SD i regeringsförhandlingar

I debattartikeln går det att läsa att ett Nato-medlemskap krävs för att kunna säkra tillräcklig finansiering till Försvarsmakten men även för att kunna möjliggöra att ingå i ett försvarsförbund med Finland.

Enligt SD kräver ett samarbete med Finland att Sveriges säkerhetspolitik harmoniseras med Finlands synsätt. Detta i sin tur påstås ge en “utökad handlingfrihet” om säkerheten i vår omedelbara närhet plötsligt skulle försämras.

SD – både för och emot

Vidare argumentarar partiet för att Nato-medlemskap “ger svensk säkerhetspolitik en tydlig inriktning”. Men trots att partiet bidrar till att Sverige tar sig närmare ett medlemskap i Nato påstår man sig samtidigt vara emot att gå med.

Genom att Sverige uttalar en så kallad Natooption, likt Finland, stärker vi säkerheten i vårt närområde. Sakpolitiskt innebär inte detta någon avgörande förändring i vår politik. Det innebär inte att vi ändrat uppfattning i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

Går samman med Alliansen

SD-topparna skriver att partiet inte kommer tillåta ett medlemskap utan att först förankra det hos svenska folket genom en folkomröstning och att en anslutning i sådant fall sker tillsammmans med Finland.

Med den nya vändningen i Nato-frågan ställer man sig bakom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet som sedan tidigare är för optionen.

Tvärvände om Swexit

Inför EU-valet i fjol ändrade Sverigedemokraterna riktning i frågan om ett medlemskap i EU där partiet tidigare strävat efter att Sverige ska lämna den överstatliga organisationen. Numera vill partiet “förändra den inifrån”.

LÄS ÄVEN: SD gör en tvärvändning – vill inte längre lämna EU