➤ Senast Brå sammanställde andelen utrikesfödda i olika brottskategorier var 2005. Nu kan en uppdatering vara på gång.

I veckan tog Moderaterna efter Sverigedemokraternas politik på ännu en punkt. När partiet tidigare kunnat rösta med SD för att genomföra påstådda omsvängningar i politiken har man sedan avstått.

Nu kommer ytterligare en chans från SD då partiet på torsdagen avser väcka ett utskottsinitiativ om att ge Brå i uppdrag att sammanställa en ny rapport om gärningsmän och brottsoffers ursprung vid sexualbrott.

LÄS MER: Genomgång av domar i sexbrottmål visar – utlänningar grovt överrepresenterade i sexualbrott

– Vi anser att det är en nödvändig åtgärd för att få en saklig debatt om invandringens olika effekter, men även för att förstå kulturella eller rasistiska samband till olika brottstrender, säger Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson.

– Moderaternas partisekreterare har gett indikationer på att Alliansen kan tänkas stödja ett sådant förslag och då ser vi ingen anledning till att avvakta med att ge Brå i uppdrag att påbörja arbetet.

– Det är positivt att Moderaterna fortsätter att visa stöd för våra förslag, nu hoppas vi på en majoritet i utskottet så att arbetet med statistisk om sexualbrott och ursprung kan påbörjas så snart som möjligt.

Ärendet är planerat att behandlas i utskottet veckan därpå.