Sverigedemokraterna kommer att ta över makten i ytterligare en kommun efter att partiets budget nyligen röstades igenom vilket fick Socialdemokraterna att ge upp sitt minoritetsstyre.

Vid sidan om Bromölla, Hörby, Svalöv och Sölvesborg tar SD från och med årsskiftet även över styret i skånska Bjuv. I samband med valet förra året ökade SD med över 20 procent i Bjuv samtidigt som Socialdemokraterna tappade kraftigt vilket nu visar sig ge resultat.

Det var i slutet av november som Sverigedemokraternas budget röstades igenom med hjälp av Moderaterna vilket gav en rösts övervikt till de konservativa partierna. Efter det har Socialdemokraterna nu valt att ge upp sitt minoritetsstyre tillsammans med C, KD och L.

På torsdagskvällen publicerade Socialdemokraternas ett pressmeddelande i vilket partiet uppger att de avgår eftersom de inte vill administrera ”nedskärningspolitik”.

SD: ”Mycket har stått stilla länge”

I en intervju med statsradion berättar Mikael Henrysson som är SD:s gruppledare i Bjuv att de har flera planer för att få igång kommunen.

– Vi kommer att bygga mer och få igång infrastrukturbygget. Det är mycket som har stått stilla länge tycker vi, säger SD:s gruppledare i Bjuv, Mikael Henrysson.

LÄS ÄVEN: Skånsk kommun ”vill inkludera alla” – satsar på arabisk filmvecka