Nyligen uppmärksammades det att ABF Skåne vägrat att hyra Folkets park i Knislinge. Detta eftersom Sverigedemokraterna ”någon gång har hyrt lokalen”. Nu svarar partiet med ett intiativärende där de kräver att det socialdemokratiska studieförbundet mottar en varning med risk för indraget statsbidrag.

Det var förra veckan som Kristianstadsbladet avslöjade att ABF uppgett som skäl till sin avbokning av Folkets park att de tillåtit SD hyra deras lokal. ABF menar att Knislinge Folkets hus och parkförening som är medlem i riksorganisationen ’Folkets hus och parker’ har frångått sin policy att inte hyra ut till SD med hänvisning till att partiet inte anses ha rätt värdegrund.

Hans-Inge Solmeby är styrelseordförande för Folkets park i Knisslinge och uttrycker besvikelse över ABF Skånes sätt att agera.

– Man missar ju en hyra och så känns det lite surt att de gör så här. Det känns inte som rättvis behandling. Det här med att man inleder ett samarbete, tycker allt ser bra ut, och får veta att vi hyr ut till SD och genast vänder man, säger Solmeby till Kvällsposten.

SD vill se sanktioner mot ABF

Sverigedemokraterna anser att ABF:s agerande är odemokratiskt och diskriminerande. Therese Borg är partiets gruppledare i kulturnämnden i Region Skåne och hon har lämnat in ett intiativärende där SD föreslår att ABF Skåne ska få en varning och om den trotsas bör förbundet få indraget bidrag.

– Det blir dubbelmoral när man finansierar sin verksamhet med bidrag från det offentliga, som även är skatter från sverigedemokraters löner. Men sedan kan man inte hyra samma lokal som SD tidigare hyrt. Det handlar om respekten för demokrati. Alla måste få ha sin åsikt eftersom alla finansierar det här, säger Borg till Kvällsposten.

På Facebook skriver Borg mer om hennes syn på ABF:s sätt att agera:

https://www.facebook.com/tess.borg/posts/10159449848703082

ABF-chefen nonchalerar: ”Förstår inte vad de syftar på”

Socialdemokraten Åsa Webeklint är ansvarig chef för ABF Skåne och hon vill inte kännas vid kritiken att de skulle syssla med ekonomiska sanktioner mot Folkets park. Istället kallar hon SD:s svar för en attack på föreningsfriheten.

– Vi förstår inte vad de syftar på. Det är en attack mot föreningsfriheten när man vill utföra varningar till en bildnings- och kulturorganisation, vi förstår inte syftet med det, säger Webeklint till Kvällsposten.

På frågan hur hon ser på att SD kallar det hela för en exkludering vill Webeklint inte svara på. Vad säger du om att SD kallar det exkludering?

– Det kommenterar jag inte. Det får stå för dem, avslutar Webeklint.

SD-fientliga budskap i sociala medier

En titt på Facebook visar att Webeklint engagerar sig i konton som hyser förakt mot Sverigedemokraterna, som enligt flera opinionsmätningar numera är Sveriges största parti. Ett parti som hon inte vill se representerade i riksdagen.