På onsdagen hölls en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen. Statsminister Ulf Kristersson (M) hävdade att han ser en terrorromantik inom Socialdemokraterna. Men det var något som S-ledaren Magdalena Andersson inte ville kännas vid samtidigt som hon försvarade sitt parti genom att försöka börja gråta. Andersson hittade även på ett nytt namn till sin ”Hamas-kramande” partikollega Jamal El-Haj – han kallades ”Jamal Hamas”.

Det handlade om ett replikskifte där Kristersson lyfte Socialdemokraternas palestinske riksdagsledamot Jamal El-Hajs medverkan på en Hamas-stämplad konferens i maj i år, vilket Samnytt rapporterat om i flera artiklar.

LÄS ÄVEN: S gästar Hamas-konferens i Malmö

El-Haj var en av talarna på konferensen i Malmö och syntes även krama arrangören, palestiniern Amin Abu Rashid, som pekas ut som Hamas finansiär i Europa.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraternas Hamas-vän gripen för terrorfinansiering

Kort efter konferensen greps arrangören av nederländsk polis misstänkt för terrorfinansiering. I nederländsk media kallas Amin Abu Rashid för ”Hamas-insamlaren”.

Socialdemokraterna har inget problem med Jamal El-Hajs engagemang på den Hamas-stämplade konferensen utan har låtit honom fortsätta repesentera partiet i riksdagen.

Jamal El-Haj (S) kramar utpekad Hamas-profil. Faksimil YouTube

Andersson: ”Anklagar du Jamal Hamas”

Ulf Kristersson uppmärksammade kopplingen mellan Socialdemokraterna och terrorgruppen Hamas.

– Den person som Magdalena Andersson säger har vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas var där och deltog, är inte det uppseendeväckande, sa statsministern och fortsatte:

– Jag anser att det finns en terrorromantik inom vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren.

Magdalena Andersson drog på med en teater i vilken hon höll på att börja gråta samtidigt som det framfördes att politikerns familj ska ha utplånats. Vidare kunde Andersson inte få till rätt efternamn sin partikamrat Jamal El-Haj. Hans nya efternamn blev ”Hamas”.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker? Hans sons hustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer, bortsvepta. I det här fruktansvärda kriget. Du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas, det är en fruktansvärd anklagelse.

Kopplingen till Hamas

Efter Jamal El-Hajs medverkan som talare på den Hamas-kopplade konferensen i Malmö har Socialdemokraterna försökt att hantera skandalen genom att påstå att politikern ”vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas”. Detta trots att han tidigare har synts vid en demonstration med Hamas-flaggor i Malmö.

Jamal El-Haj i demonstration med Hamas-flaggor i Malmö. Faksimil Facebook

Palestinsk ambassadör om Malmö-konferensen

Rula Almhaissen är den palestinska myndighetens ambassadör i Stockholm och hon har uttalat sig om den Hamas-stämplade konferensen i Malmö i en intervju med Dagens Nyheter på onsdagen.

– Det var inte konstigt att vi inte stödde konferensen i Malmö. Hamas erkänner inte PLO, berättade Rula Almhaissen för DN.

LÄS MER: S-politiker på Hamas-konferensen: ”Engagera er politiskt i Sverige”

Var det en Hamaskonferens, alltså, frågade DN:s reporter.

– Ja, svarade ambassadören.

LÄS MER: Strandhäll om partiets Hamas-kramare: ”En god socialdemokrat”