I samband med Hamas-konferensen i Malmö förra månaden talade Socialdemokraternas riksdagsledamot inför besökarna. Toppolitikern uppmanade araberna att engagera sig politiskt i Sverige för att kunna driva deras agenda. Men trots att konferensen har nära kopplingar till terroristorganisationen Hamas såg Socialdemokraterna inga problem med politikerns besök. Han får nämligen fortsätta företräda partiet.
Nu har arrangören av Hamas-konferensen gripits av nederländsk polis misstänkt för terrorfinansiering.

Det var palestiniern Jamal El Haj som medverkade på den Hamas-kopplade konferensen i Malmömässan. El Haj representerar Socialdemokraterna Malmö i riksdagen.

LÄS ÄVEN: S gästar Hamas-konferens i Malmö

El Haj sa bland annat till besökarna att det är ”en skam” att Tidöregeringen beslutat att halvera biståndet till Palestinska områdena. Samtidigt skröt han om Socialdemokraternas arbete för palestinier och att partiet sett till att Sverige erkänt ’Palestina’ som en stat.

LÄS MER: S-politiker på Hamas-konferensen: ”Engagera er politiskt i Sverige”

El Haj och Socialdemokraterna har fått hård kritik för sitt deltagande på konferensen. Men trots detta har partiledare Magdalena Andersson låtit El Haj fortsätta.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraternas Hamas-kramare får vara kvar

På torsdagen stod det klart att arrangören för konferensen, palestiniern Amin Abu Rashid, har gripits av polisen i Nederländerna misstänkt för att skickat 5,5 miljoner euro till organisationer kopplade till terroristorganisationen Hamas. Det rapporterar Aftonbladet.

I nederländsk media kallas Amin Abu Rashid för ”Hamas-insamlaren”.

Efter att det uppmärksammats att Jamal El Haj talat på Hamas-konferensen kom S-toppen Annika Strandhäll och försvarade honom. Strandhäll gick i god för att El Haj är ”en god socialdemokrat” och ”ingen Hamas-vän”.

LÄS MER: Strandhäll om partiets Hamas-kramare: ”En god socialdemokrat”