Åldringsbrott har traditionellt förknippats med den romska gruppen. Men i dagens digitala samhälle har de fysiska stölderna i åldringarnas hem till stor del ersatts av bankbedrägerier per telefon och blivit en av de kriminella invandrargängens många brottsgrenar.
Invandrargänget som SVT UG har träffat opererar från semesterparadiset Marbella. Bakåtlutad i stolen och med fötterna på bordet syns en ung man försöka lura av en åldring ännu mer pengar trots att denne uttrycker förtvivlan över hur mycket pengar kontot redan tömts på.
– Du måste förstå att du pratar med den bra sidan, säger ynglingen på bruten “orten-svenska”.
Av någon anledning har SVT valt den svenskklingande pseudonymen “Erik” för att dölja invandrarynglingens verkliga namn. En annan av bedragarna som talar lika tydlig “Rinkebysvenska” får i reportaget heta “Oliver”.
Lurar till sig 100 000 – 200 000 kronor om dagen
Modus operandi är att låtsas vara den som vill hjälpa den uppringde svenske åldringen att skydda sig mot andra bedragare. På det här sättet lurar kriminella invandrargäng svenska pensionärer på enorma summor. 2022 handlade det totalt om närmare 6 miljarder kronor.
– En bra dag gör man kanske 100 000, 200 000. Nåt sånt, berättar en i gänget
“Vi säljer rädsla”
En av åldringsbrottslingarna förklarar på förortsdialekt för SVT:s reporter att man ser sig som telefonförsäljare med den skillnaden att man säljer rädsla i stället för varor. Han berättar hur man skickar ut hundratals sms och får napp på kanske tio procent av dem där mottagaren ringer tillbaka.
– De har redan gått på första steget, säger bedragaren till SVT:s utsände.
Med åldringen på kroken handlar det sedan om att manipulera och bearbeta personen till att utföra de moment som krävs för att man ska kunna länsa hans eller hennes bankkonto.
Luras flytta pengar till “säkerhetskonto”
Medan SVT filmar lurar invandrargänget av svenska “Margareta” 47 000 kronor. Upplägget är att få henne att tro att någon beställt en soffa i hennes namn och att pengarna för den kommer att dras från hennes konto.
Men genom att flytta pengarna till ett av bankens “säkerhetskonton” kan “Margareta” skydda dem, påstår bedragaren. Det påstådda säkerhetskontot tillhör i själva verket en “målvakt” som bedragarna anlitat.
”Margareta” är inte samma människa efter att ha utsatts för brottet. Hon känner inte att hon kan lita på någon och berättar att hon blir rädd varje gång telefonen ringer.
“Bryr sig inte” om offren
SVT:s reporter undrar hur man kan försvara den här typen av brott inför sitt samvete där man stjäl gamlas pensionspengar och livsbesparingar.
Svaret blir “Jag bryr mig faktiskt inte” och en förklaring om att vi tycker synd om offren bara för att de är gamla, annars hade inte vi heller brytt oss.
Efter UG:s avslöjande om telefonbedragare i Marbella – Kristersson kallar till sig banker och polisen
Regeringen kallar till sig bankerna
Efter att ha sett SVT UG:s reportage kallar nu statsministern till sig bankcheferna och polisen för samtal.
– Det är hög tid att stoppa detta, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.
Mötet ska handla om hur bankerna kan ta ett större ansvar för att med säkerhetsrutiner minska eller eliminera den här sortens brott. Regeringen vill också se ett bättre samarbete mellan bankerna och polisen.
– De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten. Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta, säger Kristersson i pressmeddelandet.
Det aviserade mötet är utlyst till den 13 februari. På mötet ska regeringen vara representerad med flera tunga statsråd: statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson, justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Hela det aktuella avsnittet av SVT UG kan ses HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.