”VETO” twittrande president Donald Trump kort och gott efter beskedet att senaten upphävt hans utlysta nationella nödläge med syfte att frigöra pengar till bygget av skyddsmuren mot Mexiko. I klartext betyder det att Trump kommer att använda sin vetorätt att underkänna senatens beslut och låta nödläget kvarstå.

Omröstningen slutade med röstsiffrorna 59 för och 41 emot att upphäva nödläget. Bland de som röstade för fanns förutom samtliga Demokrater även tolv Republikaner som valde att inte stödja sin president. Tidigare har kongressens andra kammare, Representanthuset, också sagt ja till att ogiltigförklara utlysandet av ett nödläge.

LÄS MER: Nej i representanthuset till Trumps nationella nödläge

Nödläget är Trumps sätt att få loss initialt 50 miljarder till murbygget efter att kongressen sagt nej till att avsätta pengar till projektet i den federala budgeten och att Trump beslöt avbryta den nedstängning av statsapparaten som trädde i kraft med automatik i avsaknad av en godkänd budget.

LÄS MER: Trump skriver under federal budget men utlyser nödläge för att få pengar till muren

Att skydda USA mot inflödet av knark, kriminella och illegala migranter med en mur utmed den södra gränsen mot Mexiko var Trumps mest profilerade vallöfte. Bedömare menar att hans chanser att nästa år bli omvald för en andra period i Vita huset reduceras avsevärt om vallöftet inte infrias.