Faksimil Twitter

Utrikes

Separat kategori för ”transatleter”

Publicerad 10/2/2021
Annons

Brittiska idrottsrådets jämställdhetsgrupp vill skapa ny kategorisering inom vissa sporter på grund av det ökande antalet transsexuella idrottare, så kallade ”transatleter”. ”Skillnader i styrka, uthållighet och kroppsbyggnad” ger orättvisa fördelar inom vissa sporter vilket kräver ett nytt tillvägagångssätt, menar de.

Jämställdhetsgruppen har kommit fram till att inkludering av transatleter ökar skaderisken för andra deltagare och i vissa fall ger orättvisa fördelar till de transsexuella. De nya kategoriseringarna är tänkta att gälla idrottsutövare från amatörnivå till nationell nivå men inte för elitidrottare, skriver Sky News.

Dr Nicola Williams, ledare för Fair Play For Women, välkomnar Idrottsrådets förslag. Organisationen har länge kampanjat för ett rättvist system som ger transatleter möjlighet att tävla men samtidigt säkerställer flickors och kvinnors rättigheter. Enligt Williams är det nuvarande systemet förlegat och inte längre tillämpbart.

– Denna omfattande granskning bekräftar vad vi alla redan visste, att kön spelar roll i sport. Det är anledningen till att vi alltid haft en separat kategori för kvinnor och vi behöver det fortfarande, säger Williams i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Biden tvingar skolor acceptera ”transpersoner” i kvinnlig idrott

Föreslår ”öppen” kategori

Idrottsrådet föreslår nu bland annat en ”öppen” kategori, som komplement till kategorierna för män och kvinnor. De ger även ytterligare alternativ med målsättningen att möjliggöra tävlande på lika villkor och man vill att de olika idrottssamfunden nu ska ta fram nya regler för de idrotter de representerar.

Vissa transatleter uppges dock oroa sig över att ökade kontroller av idrottares ursprungliga kön kommer leda till att färre transsexuella väljer att idrotta.

– Förslaget signalerar till unga transsexuella att deras deltagande är problematiskt, säger Natalie Washington, en transsexuell fotbollsspelare från Hampshire.

Joanna Harper, som arbetat som rådgivare åt Internationella olympiska kommittén (IOK), gällande inkludering av transsexuella, är positiv men anser det tveksamt om transsexuella verkligen har några fördelar gentemot andra deltagare och att de inte heller ökar skaderisken för andra. Hon påpekar att transsexuella har tävlat som kvinnor i över 40 år och är ändå inte i närheten av att ta över kategorin.

LÄS ÄVEN: Tyngdlyftare första transperson att tävla i OS

Även OS kan få nya regler

Idrottsamfunden i Storbritannien ska nu reda ut hur de nya förslagen ska tillämpas.

– Vi är redan vana med olika kategoriseringar. Dels har vi separata kategorier för handikappade men även flera olika ålderskategorier, konstaterar Andy Salmon, vd för British Triathlon.

Under sommarens OS var den Nya Zeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard den första öppet transsexuella deltagaren i ett individuellt evenemang. Fotbollspelaren Quinn, som tidigare hette Rebecca Quinn, blev den första trans- och icke-binära olympiska mästaren när Kanada tog hem guldmedaljen i damfotboll.

I somras medgav IOK att deras regler, som fokuserar på kontroller av testosteronhalten hos transatleter, måste uppdateras ytterligare.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons