Carles Puigdemont

Kataloniens tidigare numera avsatte regionpresident Carles Puigdemont.

Utrikes

Separatistiska partier fick majoritet i katalanskt regionval

Publicerad 12/22/2017
Annons

➤ Torsdagens regionval i den spanska provinsen Katalonien som den federala regeringen i Madrid tvingat fram i spåren av den kontroversiella folkomröstningen, utmynnade i en stor prestigeförlust för premiärminister Mariano Rajoy. Partier som vill se ett självständigt Katalonien fick majoritet i det lokala parlamentet samtidigt som Rajoys parti Partido Popular (PP) närmast utraderades.

Liberala Ciudadanos, som inte stödjer katalansk självständighet blev visserligen största parti men samtidigt mindre än det partiblock, bestående av Junts, ERC och CUP, som vill se ett självständigt Katalonien.

Den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont, som befinner sig i landsflykt till Belgien efter att ha avsatts av centralregeringen i Madrid och lever under hot om att dömas till fängelse för den genomförda folkomröstningen, säger i ett uttalande att han ser valutgången som en seger för den katalanska republiken över den spanska monarkin och den kontroversiella ”artikel 155” i den spanska grundlagen som ger regimen möjlighet att åsidosätta demokratiska beslut i provinserna och ta kontroll över dessa om lokalpolitiken ogillas i Madrid.

Valdeltagandet rapporteras ha varit högt, 82 procent. Det är oklart hur valutgången kommer att påverka den fortsatta konflikten mellan Katalonien och Madrid i självständighetsfrågan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons