Damfinalen i tennis i US Open förra året förvandlades till en skandal när världsettan Serena Williams inte kunde respektera en utdömd boll och gick till grova personangrepp mot domaren. Nu talar Williams ut om matchen som hon förlorade och lägger skulden på manssamhället.

Williams tappade otippat finalen mot okända stjärnskottet Naomi Osaka. Vartefter matchen fortskred och det stod alltmer klart för Williams att hon riskerade förlora en final som hon tagit för givet att hon skulle vinna blev hennes humör allt sämre.

När domaren dömde en boll som ute till Williams nackdel tappade hon helt fattningen och gick till verbal attack mot domaren som hon kallade för en rad nedsättande saker, bland annat tjuv och lögnare.

I en intervju med amerikanska tidskriften Sports Illustrated talar Williams nu ut om skandalmatchen. Williams menar att matchen fått det epitetet inte därför att hon själv uppträdde skandalöst och osportsligt utan därför att vi lever i ett manssamhälle.

Att hon for ut i invektiv mot domaren menar hon berodde på att hon som kvinna fått ”bristande respekt från sporten”.

Hon hävdar också att hennes agerande under matchen och verbala attacker mot domaren skulle ha berömts som ”passionerade och starka” om det varit en manlig tennisspelare som uppträtt på samma sätt.

– Varför är det så att när en kvinna är passionerad, då blir hon stämplad som känslomässig, galen och irrationell? Men när en man är det så anses de vara passionerade och starka.

Något senare i samma artikel vidgår Williams samtidigt att utbrottet hon fick var just känslomässigt:

– Jag kände mig nedslagen.

Williams har nyligen dömts att betala 10 000 dollar i böter efter att i samband med ett känsloutbrott i pågående Wimbledon under träning slungat sitt racket i marken så att skador uppstod på banans underlag.