bergamo corona (1)

Foto: CC0/ NIAID/Kingston28 (CC)

InrikesUtrikes

Sex flyg i veckan från coronasmittans centrum tillåts landa på Skavsta

Publicerad 3/9/2020
Annons

Fortfarande tillåter svenska myndigheter att flyg från coronasmittans centrum i Italien landar i Sverige. Flygbolaget Ryanair flyger tur och retur sex gånger i veckan till Bergamo, som ligger i Lombardiet – epicentrum för coronasmittan. ”Galet”, säger en av flygbolagets anställda.

Situationen i italienska regionen Lombardiet har nu blivit så allvarlig att myndigheter beslutat att sätta området i karantän, vilket omfattar över 10 miljoner människor, rapporterar flera medier, bland annat DW. Där kommer boende behöva speciella tillstånd för att resa.

Samma restriktioner gäller 14 andra provinser: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro and Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua och Treviso.

Premiärminister Minister Giuseppe Conte sa också att skolor, gym, museum, nattklubbar och andra ställen stängs. Åtgärderna är de mest omfattande och radikala som gjorts utanför Kina och kommer gälla till i varje fall den 3 april.

Låter flyg obehindrat landa

Men Sverige låter fortfarande flyg från Bergamo obehindrat landa sex gånger i veckan på Skavsta flygplats, en timmes resa från Stockholm.


Området Lombardiet ses i bilden ovan, där Bergamo ligger endast 50 minuter från Milano.

Här syns en av flygturerna som kommer landa idag kl 19.10 på Skavsta:

Smittad passagerare

Kkuriren rapporterar att en passagerare med flyget från Bergamo testades positivt för corona, varefter även den anställde undersöktes.

– Jag tycker det är galet att vi fortsätter flyga dit. Men arbetsgivaren ser hellre till den ekonomiska vinsten än ur hälsoperspektiv. Jag tror de kommer att sluta flyga till Italien först den dagen den svenska regeringen säger nej, sa den anställda till Kkuriren.

Det var inte heller svenska myndigheter som tog initiativ för att testa den anställde, utan det var på eget initiativ som undersökningen gjordes på grund av passageraren som uppgavs varit smittad och att den anställde själv uppvisat symptom.

I detta fall visade det sig att den anställde inte hade blivit smittad, men personen säger till tidningen att han inte har någon lust att åka till området igen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons