Kritiken mot vad som beskrivits som en urskillningslös klappjakt på män som medier ägnat sig åt under hashtaggen #metoo har varit omfattande. Redaktionellt vänsterorienterat manshat har hävdats få journalister att frångå alla pressetiska principer och hänga ut personer utan krav på belägg för vad de påståtts vara skyldiga till. Det resulterade bland annat i att en utpekad person begick självmord. Nu stämmer tillsynsorganen PO och PON in i kritiken och fäller sex tidningar för oetiska #metoo-övertramp.

Sammanlagt är det tio artiklar som klandras, varav hela fyra i Expressen, en tidning som även tidigare varit i blåsväder för skampålejournalistik då man med hjälp av våldsbejakande vänsterextremister och dataintrång skaffade sig information om personer som uttryckt invandringskritiska åsikter på nätet och sedan hängde ut dem med namn bild och film.

En av de nu klandrade Expressen-artiklarna är skriven av chefredaktören Thomas Mattsson, som tidigare inte bara klandrats utan även dömts i domstol för vapenbrott i samband med grova avsteg från god journalistik.

Övriga tidningar som fälls är Aftonbladet (ett fall), Dagens Nyheter (ett fall), Svenska Dagbladet (två fall), Hänt i Veckan (ett fall) och Arbetaren (ett fall). Den sistnämnda tidningen fälls för att ha ”brutit grovt mot god publicistisk sed”. Arbetaren utreds även för fusk med presstöd efter avslöjanden från  Samhällsnytt.

PO och PON inställer även i den kritik som gäller att medierna saknat urskiljning beträffande de påstådda sexuella överträdelsernas allvarlighetsgrad när man rapporterat. Sexistiskt språkbruk har dragits över samma kam som regelrätta våldtäkter. ”Det måste göras skillnad på att vara ful i mun och på att begå en våldtäkt” säger Ola Sigvardsson.

Medierapporteringen har till följd av denna brist på differentiering fått svenska män att framstå som ett kollektiv av sexuella predatorer och kvinnoförtryckare. Det är en bild som rimmar illa med undersökningar som samstämmigt visar att Sverige, undantaget vissa invandrargrupper, är ett av världens mest jämställda länder.