Christina Wahldén
Inrikes

SFI-läromedel råder migranterna att rösta mot SD: ”De gillar inte människor från andra länder”

Publicerad 2/11/2019
Annons

Det uppmärksammas just nu i sociala medier att en lättläst bok som riktar sig till nyanlända och är en del av SFI:s litteratur propagerar mot Sverigedemokraterna. Samhällsnytt har tittat närmare på boken, författaren och hennes uppdrag. Det visar sig att hon är en profilerad migrantaktivist som skriver böcker på heltid för skolor och även statliga SIDA.

Det är bokförlagen Vilja och deras dotterbolag Nypon som ger ut boken ”Valet är ditt light” skriven av författarinnan Christina Wahldén. I boken förmedlas budskapet att Sverigedemokraterna inte gillar människor som kommer från andra länder.

Sedan den 2 maj 2018 är bokförlagen Vilja och Nypon en del av Sveriges ledande utbildningsförlag Studentlitteratur som har en stor utgivning av läromedel inom svenska, SVA och SFI till skolorna runt om i landet.

l

Båtmigranter
I en annan bok behandlar Wahldén drunkningsolyckor på Medelhavet. Hon skriver att en ung pojke som heter ”Gash” är på flykt för sitt liv från Eritrea och båten över havet är ett måste för att han ska överleva. Istället för att välja det första säkra landet ska han till just Sverige.

Ett land som har fått handskas med en stor del av migrantbåtarna på Medelhavet och ta hand om drunkningsolyckor är Italien. I det sydeuropeiska landet är regeringspartierna starkt kritiska mot Europas expansiva migrationspolitik. Man menar lösningen för att undvika döden på havet är att stoppa den okontrollerade invandringen, blockera båtarnas avresa från Nordafrika och oförtröttligt bekämpa det tredje millenniets slavhandlare.

Sådana perspektiv på migrationen över Medelhavet väljer Wahldén att inte nämna i sin bok till skolorna som gör anspråk på att vara informerande.

LÄS ÄVEN: Italiens förstärkta gränskontroll har minskat antalet båtmigranter med 95 procent

Bok om det hitresta tiggeriet
Ytterligare en bok som Wahldén skrivit fokuserar på de hitresta tiggarna från Rumänien och Bulgarien. I den förmedlar författaren budskapet att det känns bra inombords om man ger till tiggarna och att man också bör engagera sig i deras livssituation genom att ta kontakt.

LÄS ÄVEN: Åtta bulgarer åtalas i organiserad tiggarhärva som omsatt mångmiljonbelopp

Författaren: ”Personer som kommer hit är välutbildade”
I videoklippet nedan (från minut 2:20) berättar Wahldén om migrantströmmar och hennes lättlästa böcker om migranter. Hon hävdar bland annat att personerna som kommer till Sverige är ”välutbildade”.

Wahldén uppger även att hon skriver böcker för Sveriges biståndsmyndighet, SIDA, bland annat om afghaner. I samband med detta har hon fått resa till Afghanistan tillsammans med Svenska Afghanistankommittén.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons