Skeppet Aquarius 2, med 58 upplockade migranter ombord, kommer efter att det lagt till i en hamn inte kunna fortsätta sin verksamhet såvida man inte hittar en annan flagga att operera under.

Aquarius 2 var det sista kvarvarande skeppet i Medelhavet som söker efter och plockar upp migranter för att föra dem till den europeiska sidan. Avregistreringen innebär att Medelhavet snart kan vara fritt från icke-statliga organisationers skytteltrafik.

Från SOS Mediterranee, en av organisationerna som arbetar på skeppet, påstår man att avregistreringen skett efter påtryckningar från den italienska regeringen.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini tillbakavisar dock påståenden om påtryckningar. Han påpekar samtidigt att Aquarius 2 förhindrat den libyska kustbevakningens arbete och ignorerat order.

– De kan ändra namn och flagga tusen gånger om men Italiens hamnar förblir stängda för dessa gentlemän, sa Salvini.

Sedan den nya italienska regeringen installerades i somras har man effektivt fått stopp på skytteltrafiken över Medelhavet och även påbörjat utvisningar av illegala invandrare, vilket gjort Salvini och regeringen mycket populär bland folket.