SVT har nu bestämt vilka som ska leda årets melodifestival. Det blir olika personer för varje deltävling. En av dem kommer att ledas av artisten Jason ”Timbuktu” Diakité som gjort sig känd för att uppvigla till dödligt våld mot Sverigedemokrater och hylla en ideologi där judar och den vita rasen utpekas som underlägsen.

Diakité uppmärksammades senast då han stämde Sverigedemokraterna på miljonbelopp för påstått intrång i hans upphovsrätt. Detta efter att SD på en valaffisch haft en slogan som löd ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”.

Det stod dock snabbt klart att Diakité själv stulit frasen från andra artisters verk för att använda i en egen låt och därför inte kunde åberopa några rättigheter till den. Han förlorade målet och fick i stället betala SD för partiets rättegångskostnader på 275 000 kronor.

Diakité har flera gånger attackerat Sverigedemokraterna i sina låttexter. Första gången var tillsammans med rapparen och vänsterextremisten Mårten ”Promoe” Edh, då de i samarbete med SVT skrev och marknadsförde en låt som skulle stoppa SD från att komma in i EU-parlamentet 2009. I texten hävdades bland annat att Sverigedemokraterna vill bygga gaskamrar för massavrättning av invandrare.

Senare uppmärksammades Diakité för en annan låt i vars text han uppmanar till att först misshandla SD:s partiledare och sedan hänga honom i en flaggstångslina. Diakité menade att uppviglingen till våld och mord låg inom ramen för den konstnärliga friheten.

För en tid sedan tillägnade SVT Diakité ett avsnitt av sin porträttserie ”Min sanning”. I programmet hyllar han sin pappa Makudo Diakité för de kortfilmer denne gjorde i början av 1970-talet, bland annat en som uppviglar till mord på vita poliser och en där judar utpekas som drivande i rasism mot svarta i USA.

Diakité berömmer i programmet också pappan för att ha introducerat honom till våldsbejakande Malcolm X och Nation of Islam som menar att den vita rasen är underlägsen och bör utplånas. Organisationen är även uttalat antisemitisk.