Sjukvård

Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Sjukhus glömde dokumentera hjärntumör – fick besked tre år senare

Publicerad 08:31
Annons

En 71-årig man som sökte vård för bröstsmärtor fick senare genomgå en skiktröntgen där läkare påträffade en tumör på hjärnan. Men det glömde man att journalföra och patienten skickades hem. Det skulle sedan dröja tre år innan patienten fick kännedom om fyndet.

Det var i mars år 2017 som personen sökte vård hos sjukhuset i Sundsvall där han till en början behandlades med en ballongsprängning för att öppna upp täta kärl i hjärtat, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Multisjuk 82-åring tvingades gå med avsliten hälsena i två månader

Patienten fick även genomgå en skiktröntgen av hjärnan och där upptäcktes en fyra centimeter stor tumör. Läkaren uppmanade till en fördjupad diagnostik. Men händelsen dokumenterades aldrig i patientens journal och därmed var det ingen som följde uppmaningen.

Fick besked tre år senare

Tre år senare gick mannen på en läkarundersökning där problematiken återigen uppmärksammades och en remiss skickades för magnetröntgen. Patienten fick beskedet att tumören han bär på är godartad men Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot Region Västernorrland som anser att vårdgivaren brustit i kraven på att patientjournalen ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten.

Ingen anmälan

Ansvarig verksamhetschef medger att man missat att journalföra upptäckten av tumören men uppger att man inte har anmält händelsen enligt lex Maria eftersom det är svårt för de inblandade att minnas händelsen.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient väntade över sex år på operation – fick själv påminna vården

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons