På Centralsjukhuset i Kristianstad ska BB och förlossningen hbtqi-certifieras i RFSL:s regi. Detta påstås syfta till att ge patienter ett bättre bemötande oavsett sexuell läggning, kön, könsidentitet eller könsuttryck. Finansieringen på nästan en halv miljon kronor står staten för.

I en korridor på förlossningen finns två plaströr upphängda i vilka föräldrarna lägger i bollar för varje barn som fötts, rosa för flickor och blått för pojkar. Men nu frågar man sig om det är rätt.

– Det är en sak vi har tagit upp, kan vi ändra på detta, ha något mer neutralt eller att föräldrarna kanske inte vill ha det rosa eller blått för flickor eller pojkar? Det är en sådan enkel liten grej man får upp ögonen för och tänker att man kanske behöver förändra. Varför har vi gjort så? säger barnmorskan Hannah McPhee, som har sitt förnamn på en regnbågsfärgad namnskylt, till Norra Skåne.

Centralt i utbildningen som hbtqi-certifieringen ska leda till är så kallad normkritik. Som enda verksamhet i Region Skåne har man sökt och beviljats statliga medel, sammanlagt 450 000 kronor.

Mer attraktiv arbetsgivare

Certifieringen innebär att verksamheten ska bli mer inkluderande och anpassas samt bli mer respektfull mot homo-, bi-, trans-, queer- och intersexpersoner.

Barnmorskan Hannah McPhee tror att hbtqi-certifieringen kan leda till ökad kunskap, bättre bemötande och inkluderande.

Christina Vallén, enhetschef för förlossningsavdelningen, tror att certifieringen även kan stärka deras attraktionskraft som arbetsgivare.