Enligt FN är kvinnor särskilt utsatta för de konsekvenser som de påstådda klimatförändringarna ger i fattiga länder och på klimatmötet i Azerbajdzjans ska de så kallade rikare länderna besluta om finansiellt stöd till utvecklingsländerna.

Framtiden för kvinnor i fattliga länder står på spel under FN:s klimattoppmöte i Baku och kvinnor är särskilt utsatta för den globala uppvärmningens konsekvenser, rapporterar statsradion.

Pengarna till utvecklingsländerna ska gå till att de ska kunna hantera och anpassa sina samhällen till olika extremväder.

LÄS ÄVEN: Tidigare Greenpeace-topp: Klimatkrisen är en bluff

Enligt Nura Mohamed, landschef för Somaliland i globala rättighetsorganisationen Action Aid, är det viktigt att pengarna kommer fram.

– Vi har bidragit minst till klimatförändringarna men påverkas mest. De rika länderna måste agera, säger hon.

Kräver 1 300 miljarder dollar och skatt

Samtidigt sägs förhandlingsläget om pengarna vara låst och på måndagen demonstrerade klimatextremister vid mötet och krävde att en global skatt införs mot de “superrika”.

Foto: Pixabay

Utvecklingsländerna inom G77-gruppen och Kina kräver 1 300 miljarder dollar per år i – summor som givarländerna beskriver som orealistiska.

Transsexuella sexarbetare

Indonesien är särskilt sårbart för effekterna av påstådda klimatförändringar och transkvinnor, som tenderar att möta mer stigmatisering och marginalisering än transmän eller andra hbtq-personer i landet, är också bland dem som drabbas hårdast av extremt väder. Det hävdades i ett reportage i brittisk media i våras.

Skälet till att transkvinnor skulle drabbas hårdare av påstådda klimatförändringar är att de stängs ute från den formella ekonomin och överlever som bland annat sexarbetare, yrken som är beroende av att de kan värva kunder utomhus.

LÄS ÄVEN: Larmet: Klimatet försvårar för transsexuella sexarbetare