KD-ledaren Ebba Busch ifrågasatte rimligheten i att utländska medborgare kan rösta i svenska region- och kommunalval och konstaterade samtidigt att staten fortsätter att dela ut medborgarskap på löpande band. Det anser Miljöpartiet är oacceptabelt.

I dagsläget kan medborgare i länder utanför EU rösta i svenska lokalval efter att ha varit folkbokförda här i tre år och med tanke på demografin och den stora invandringen är det inte otänkbart att gruppen kan avgöra ett val. Detta bör ses över, menar Ebba Busch.

I samband med detta konstaterade KD-ledaren att det varit för lätt att bli svensk medborgare och strängare krav utreds just nu.

LÄS ÄVEN: Busch vill se över utländska medborgares rätt att rösta i svenska val

Tills ny lagstiftning kommit på plats vill Busch också att Migrationsverket gör sitt:

Men det tar tid att skärpa regler. Innan ny lagstiftning är på plats behöver Migrationsverket se över takten på en del av de beslut som man nu tar. Att ge tiotusentals nya svenska medborgarskap till personer som egentligen inte delar de grundläggande värderingarna är inte rimligt. Förra året beviljades nästan 70 000 nya medborgarskap utan krav på språk eller att man delar de grundläggande värderingar som gör Sverige till Sverige.

Det var att gå alldeles för långt menar Miljöpartiet – det parti som kanske har störst ansvar för den katastrof invandringen inneburit för Sverige och något man helst vill se fortgå.

Foto: CBP Photography

Ministerstyre

Enligt partiets ledamot i justitieutskottet Rasmus Ling är uttalandet ett tydligt exempel på ministerstyre.

– Hon lägger sig i hur Migrationsverket ska sköta sin myndighetsutövning och det strider mot regeringsformen, säger han till Aftonbladet.

”Regeringen styr riket, men detta sker genom regleringsbrev, utnämningar och myndighetsdialoger, men inte genom att ett statsråd instruerar en myndighet hur den ska sköta sin myndighetsutövning, eller tillämpa lagstiftningen”, skriver Miljöpartiet i KU-anmälan.

– Det ska inte vara så att statsråd går ut och ger sin uppfattning och att myndigheterna följer det. Det finns sätt för regeringen att styra myndigheter på i Sverige och det är inte såhär det ska gå till. Vi har inte ministerstyre, vi har självständiga myndigheter, säger Rasmus Ling.

LÄS ÄVEN: MP-löftet: Stoppad kärnkraft och ökad invandring