Den svenska statstelevisionen uppmärksammar på söndagen kriget i Ukraina i en stort uppslagen och påkostad långläsningartikel. Det är emellertid inte de runt en miljon människoliv som spillts i kriget som gett namnet “köttkvarnen” som står i fokus. Det som bekymrar SVT är i stället de utsläpp av påstått klimatpåverkande växthusgaser som den väpnade konflikten för med sig.
“Det har snart gått tre år sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina“. Så inleder stats-TV sin söndags-läsning. De flesta hade kanske räknat med en fortsättning med en summering av och påminnelse om den miljon människor – de flesta soldater men också ett inte försumbart antal civila – som fått sätta livet till under dessa år av strider.
Kanske hade man velat se en liknande sammanfattning av den omfattande materiella förstörelsen och en sammanräkning av det enorma antal skattemiljarder som naturligtvis Rysslands men också EU-ländernas medborgare avhänts för att hålla den så kallade “köttkvarnen” igång.
Möjligen hade SVT:s läsare och tittare, i skenet av maktskiftet i USA och de fredstrevare som nu kommer inte bara från Trump-administrationen utan också från EU-ledare som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, funnit det intressant att få argumenten för och emot en framförhandlad fred i Ukraina listade på ett översiktligt sätt.
Hänvisar till rapport skriven av klimataktivist
Men inget av detta hittar den vetgirige mediekonsumenten i skattefinansierade Public Service-aktörens stort uppslagna söndagsartikel med animerad grafik och insprängda videoinslag. Det man på SVT ser som det stora problemet med kriget i Ukraina är i stället att det släpper ut CO2 och andra så kallade växthusgaser, ett namn som indikerar att de har en uppvärmande effekt på jordens atmosfär.
SVT skriver att man själva uppdragit åt en konsult att ta fram det man menar är larmsiffror som stället övriga konsekvenser av kriget i Ukraina i skuggan. “200 miljoner ton extra i utsläpp av växthusgaser” handlar det enligt stats-TV:s uppdragstagare om. Eller CO2-ekvivalenter som det populärt kallas
Som en jämförelse nämns att detta lite drygt är vad Sverige släpper ut på 4,5 år. Samtidigt är Sveriges utsläpp extremt låga och närmast försumbara i ett globalt perspektiv, så att släppa ut mer än så gör de allra flesta länder.
Man hänvisar till en rapport betitlad “Klimatskador orsakade av Rysslands krig i Ukraina” för att förstärka intrycket hos läsarna att detta bör ses som det ojämförligt allvarligaste problemet med kriget. Huvudförfattare till rapporten är klimataktivisten Lennard de Klerk.
En miljon döda i krig inget mot 8 miljarder döda i klimatkatastrof
Han tillhör den skara där man är övertygad om att jordens undergång i en klimatkatastrof är nära förestående. Sett ur det perspektivet förbleknar en miljon döda i Ukrainas “köttkvarn” – hela jordens befolkning på dryga 8 miljarder människor står ju på spel.
SVT differentierar sedan de övertaliga utsläppen av koldioxidekvivalenter från Ukrainakriget på ett antal kategorier. Dessa är: 29% krigföringen i sig, 14% civilt flyg pga omdirigering av rutterna i luftrummen, 13% skogsbränder, 10% attacker mot infrastruktur för energi, 2% flyktingströmmar, 32% kommande återuppbyggnad av vad som förstörts under kriget.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.