En lungsjuk patient som sökte läkarvård fick genomgå en röntgenundersökning men det resulterade inte i någon åtgärd. Beslutet visade sig vara felaktigt – patienten hade lungcancer och avled kort därefter.

Patienten som är hemmahörande i Gästrikland hade drabbats av lungkollaps och fick därför vård vid Gävle sjukhus men skickades därefter hem igen, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient tvingades vänta fem månader – tumör blev obotlig

Tre månader senare spred sig mannens smärtor och uppstod mellan skulderbladen. Mannen gjorde därför ett återbesök men vid ett annat sjukhus och där konstaterade läkarna att han hade lungcancer, något som Gävle sjukhus missat.

Avled efter en månad

Trots att mannen fick cellgiftsbehandling var det försent och bara en månad senare avled han av sjukdomen. Region Gävleborg har anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Chefsläkare John Mälstam har kommenterat händelsen med att han tycker det som hänt är ”olyckligt”.

– Patienten byter vårdinstans flera gånger och det är olyckligt att viktig journalinformation missas mellan vårdinstanserna. Jag beklagar detta och kan inte utesluta att diagnos och behandling tre månader tidigare hade, om än inte botat, förlängt hans liv, säger Mälstam till SVT.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient fick ingen behandling på tre månader – avled