För ett år sen dog 67-åriga Görel på psykiatriska avdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Utredningen som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjort sedan dess visar på stora brister i hennes vård.

Det var i mars i fjol som Görel lades in på Universitetssjukhuset i Örebro. Efter några få dagar ramlade hon och slog i huvudet, något personalen inte bedömde som tillräckligt allvarligt så att hon skulle behöva någon särskild vård. Samma kväll ringde man till Görels dotter och sa att modern dött. Dottern ringer då upp sin kusin som ringer upp sjukhuset där det visar sig att Görel bara låg och vilade.

– Dagen efter pratar jag och Görel och då är hon som vanligt. Vi lägger på och säger att vi ska höras, men på söndagen får jag inte tag i henne. Och om vi sa att vi skulle höras så gjorde vi alltid det, berättar kusinen Roseel Säwlund för Expressen.

Enligt sjuksköterskan stod allt rätt till med Görel, men vårdens rapport visar något annat: ”Medvetande sänkt, förhöjd andningsfrekvens samt låg temp”.

Den första läkaren som undersökte Görel ansåg inte att det fanns någon anledning att skicka vidare henne till medicinkliniken. Läkare nummer två skrev i sin rapport: ”Jag hör väldigt svaga hjärtljud, men kan inte avgöra om rytmen är ojämn på grund av att hjärtljuden är så svaga.”

Hade kunnat räddas

Då läkaren kom tillbaka hade andningen blivit oregelbunden och då väl hjärtstoppet kom var det för sent att rädda Görel. Hon dog av mjölksyraförgiftning, vilket är ett tillstånd som går att klara om man kommer i tid och hjärt-lungräddning sätts in.

Händelsen anmäldes både till polisen och Ivo där man nu kraftigt kritiserar sjukhuset, bland annat för att personalen inte visste hur man utförde hjärt-lungräddning då patienten fick hjärtstopp. I december beslutade Ivo dock att avsluta ärendet och inte vidta några ytterligare åtgärder då man ansåg att vårdgivarens slutsatser framstod som ”rimliga och adekvata”.

Enligt chefsläkaren lade personalen för mycket fokus på Görels psykiska tillstånd och missade därmed den fysiska utvecklingen.