En vårdtagare i Västernorrland som led av svåra smärtor i benet fick höra att värktabletter var en tillräcklig lösning. Men envis personal godtog inte lösningen och larmade efter ambulans. Vårdtagaren blev opererad för lårbensbrott.

Det var i september som nattpersonal vid ett gruppboende i Härnösand upptäckte att något inte stod rätt till med en vårdtagares ben. Personalen larmade därför efter joursjuksköterska, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Läkare bedömde bruten nacke som nackspärr – skickades hem med värktabletter

Joursjuksköterskan var dock inte intresserad av att göra ett hembesök för att undersöka patienten närmare. Nattpersonalen fortsatte oroa sig för vårdtagaren och tog därför kontakt med Härnösands kommuns nattpatrull för hjälp med omvårdnaden.

Nattpatrullen som anlände till boendet såg hur vårdtagaren led av smärta. De tog därför kontakt med joursjuksköterskan som återigen nonchalerade oron för skadan.

Ordinerades värktabletter

Det framgår av anmälan enligt lex Maria att joursjuksköterskan hänvisat till att behandla vårdtagaren med värktabletter. Men nattpatrullen godtog inte lösningen och kontaktade istället SOS Alarm.

En ambulans anlände till gruppboendet och förde vårdtagaren vidare till Sundsvalls sjukhus där läkare konstaterade en lårbensfraktur.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal nonchalerade patient med tarmcancer – skickades hem med Proviva-dryck