migranter-9378783
Inrikes

Skadegörelse och vandalism vanligt på asylboenden: ”Handlar om miljardbelopp”

Publicerad 11/7/2018
Annons

Migrationsverket har fått in 1 100 återställningskrav från före detta asylboenden varav 400 är avslutade.

Då asylboendet i Fur tömdes i mars 2017 lämnade migranterna efter sig slitna och vandaliserade lokaler. Den tidigare ägaren har krävt 4,3 miljoner kronor i ersättning. Några pengar har dock ännu inte kommit. Det stora antalet ersättningsanspråk påverkar handläggningstiderna.

– Våra lokaler ser bedrövliga ut. Det har snart gått två år sedan den första byggnaden var utflyttad och de har fortfarande inte haft någon dialog om hur de vill ersätta oss, säger Anders Nordin.

Enligt Bert Karlsson, som hade 50 asylboenden, är skadegörelse och vandalism ett utbrett problem på många av boendena.

– Fönsterrutor och väggar måste lagas och golv måste bytas, men Migrationsverkets ersättningsnivåer är för låga. Om fastighetsägaren inte blir ordentligt ersatt så kommer det att inledas processer. Det handlar om skadegörelse för miljardbelopp över hela landet.

Migrantkrisen blev lukrativ för många – bara i Blekinge fakturerade åtta företag Migrationsverket mer än en kvarts miljard kronor under tre år.

– Min uppskattning är att mellan 25 och 30 procent av de företagare som gav sig in i detta var oseriösa. Men samtidigt var kontrollerna bristfälliga, vilket fick till följd att flera boenden höll en direkt undermålig kvalité. Andra gjorde ett jättebra jobb, säger Bert Karlsson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons