Strax efter valet i september meddelade Annie Lööf att hon kommer avgå som partiledare för Centerpartiet och sedan dess har det spekulerats i vem som kan komma att ta över posten. På onsdagen presenterade partiets valberedning sitt förslag till kandidat – den för misshandel dömde turken Muharrem Demirok.

Sedan november har kampen stått mellan riksdagsledamöterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok, och nu står det alltså klart att valberedningen ställer sig bakom den sistnämnde.

LÄS ÄVEN: Centertoppen Muharrem Demirok: ”Jävla trött på vita män”

– Vi ser med Muharrem som partiledare att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor. Och att han är en lösningsorienterad lagbyggare. Vårt förslag är alltså Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet, säger valberedningens ordförande Jan Andersson på en pressträff.

Förhoppningen är enligt Andersson att den nya partiledaren ska ena partiet och få fler att rösta på C, och man säger sig vara ”övertygad” om att Demirok är rätt person för jobbet.

Redo och motiverad

Formellt fattas beslutet vid en extrainsatt partistämma den 2 februari och Muharrem Demirok själv säger sig vara redo att axla ansvaret.

– Det är en stor dag för mig. Jag är ödmjuk inför valberedningens förslag. Men jag känner mig också redo och motiverad om medlemmarna visar mig förtroendet vid extrastämman, säger Muharrem Demirok.

De senaste åren har han varit kommunalråd i Linköping och tillhörde dem inom partiet som var för ett samarbete med Socialdemokraterna.

Dömd för misshandel

Demirok är dömd för misshandel vid två tillfällen 1994 och 1999, något Samnytt rapporterat utförligt om. Vid båda tillfällena skallade han sina offer.

2021 väckte Demirok uppmärksamhet efter att på sociala medier ha beklagat sig över ”äldre, privilegierade vita män” som han ska ha varit ”riktigt jävla trött på”.

Sedan tidigare har han också varit för att uppföra en jättemoské i Linköping och inte sett några problem med böneutrop i staden.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: LÄS domarna mot C-toppen Muharrem Demirok