I går blev Sverige – med utrikesminister Ann Linde (S) i ledningen – ny ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). På Twitter och Instagram berättar Linde att hennes fokus i ordförandeskapet kommer att ligga på ”demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer”.

På den europeiska organisationens hemsida presenteras Sveriges utrikesminister Ann Linde som nytillträdd ordförande.

– Sverige är hedrade att få ta över ordförandeskapet av OSSE i en tid då vår region behöver gå samman för att fokusera på vår gemensamma säkerhet, baserat på de principer och åtaganden vi alla har gjort, sade hon när hon tillträdde på fredagen.

– Medan konflikter och politiska kriser fortsätter att utmana säkerhet, internationell rätt, demokratiska principer och hållbar utveckling, kan OSSE fungera som en avgörande multilateral plattform för att tackla dessa utmaningar och bygga starkare samhällen tillsammans.

I utrikesministerns kommentarsfält i sociala medier uppmanas hon av svenska väljare att ”kämpa för mänskliga rättigheter” genom att inte utvisa de många afghanska män utan asylskäl som uppehåller sig i Sverige och av internationella väljare att kämpa för feminism.

Hårt kritiserad för internationella relationer

Ann Linde har tidigare hamnat i flera blåsväder då hon bland annat åkt till Iran och skrivit under handelsavtal med den islamistiska regimen – iförd muslimsk slöja som är ett krav enligt sharialag för landets kvinnliga invånare.

LÄS ÄVEN: Svenskt bistånd bidrar till palestinska terroristlöner – Ann Linde (S) kallar det ”socialbidrag”

Vidare har Linde kritiserats för att hon kallat svenskt bistånd till palestinska terrorister för ”socialbidrag”. Nu senast möttes hon av starkt negativa reaktioner efter en skandalintervju på engelska med en tysk journalist, där hon spred falska uppgifter om Sveriges hantering av pandemin. Själv menade hon att kritiken var misogyn och bara berodde på att hon är kvinna.

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på, sade utrikesministern sarkastiskt till TT vid tillfället.

LÄS ÄVEN: Intervju med Ann Linde väcker uppmärksamhet: ”Uppvisar på dålig engelska ett obehagligt förnekande”

Riktigt vad Ann Linde menar med de demokratiska principer och mänskliga rättigheter som hon säger sig vilja fokusera på i sitt nyvunna ordförandeskap är ännu oklart. Hon väntas presentera ett detaljerat program med Sveriges avsikter för 2021 den 14 januari.