Ett bibliotek i nordvästra Skåne utser kommande vecka till arabisk filmvecka, detta för att ”inkludera” arabisktalande invånare. Biblioteket har även profilerat sig för att man erbjuder så kallade ensamkommande migranter föreläsningar exklusivt på dari.

Det är Bjuvs kommun som i det lokala biblioteket mellan den femte och nionde november kommer att visa arabiska filmer i det lokala biblioteket från ’Malmö Arab Film Festival’, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Nystartat svenskt bokförlag ger ut barnböcker på arabiska – ska stärka integrationen

Det är oklart vad kommunen har betalat för att få visa festivalens filmer men det framgår att de arabisktalande visningarna som även uppges ha svensk text kommer att erbjudas kostnadsfritt till invånarna.

Enligt bibliotekarie Malin Skön vid Bjuvs bibliotek är det nu andra året i rad som de ser till att anordna en arabisk filmvecka eftersom utifrån ambitionen att vilja ”inkludera”.

– I kommunen finns det många arabisktalande invånare. De vill vi inkludera och ge dem möjligheten i att se filmer som passar dem, men vem som helst får komma hit och titta. I vanliga fall har vi en filmklubb som visar andra typer av filmer. Därför är det ett perfekt tillfälle för oss att bredda vårt utbud, berättar Skön för Lokaltidningen.

https://www.facebook.com/bjuvsbibliotek/photos/a.2002788206452187/2002788246452183/?type=3&theater

Arabiska sagostunder

Vid sidan om den årliga arabiska filmveckan anordnar biblioteket även träffar där en slöjbeklädd person läser sagor på arabiska för barn.

https://www.facebook.com/bjuvsbibliotek/posts/2476566952407641

https://www.facebook.com/bjuvsbibliotek/posts/2295845917146413

Sprider hat mot SD och bjöd in afghanledare med dubbla födelsedagar

När Samhällsnytt nätgranskar biblioteket visar det sig att den bibliotekarie Malin Skön sprider hat mot SD genom att lyfta fram sådana budskap från hårt kritiserade kulturprofiler som Henrik Schyffert.

Biblioteket har bland annat också bokat in en föreläsning med migranten och grundaren av Ensamkommandes förbund, Omid Mahmoudi, som Samhällsnytt tidigare har avslöjat firar två födelsedagar.

I granskningen av afghanledaren påträffade vi även uppgifter som visar att han genom anhöriginvandring har försökt att ta hit flera afghanska migranter där Migrationsverket meddelat avslag – detta sedan personerna som hävdades ingå i familjen avslöjats med fusk och inte ens kände till sin påstådda mors namn.

Ett Facebookinlägg visar att Bjuvs bibliotek som strävar efter att inkludera var nöjda med att afghanledaren höll en exklusiv föreläsning på dari inför ensamkommande migranter. Det är oklart vad biblioteket har betalat i arvode till talaren.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Afghanledaren Omid har två födelsedagar – får pris av kungen

https://www.facebook.com/bjuvsbibliotek/photos/a.296252043772487/1308872962510385/?type=3&theater

Jippon för nyanlända

Bland bibliotekens evenemang återfinns även kulturdagar och föreläsningar av migranter.

https://www.facebook.com/malin.skon/posts/10154702025314132

S styr trots stort tapp

I valet förra året backade Socialdemokraterna nästan nio procentenheter i Bjuv medan Sverigedemokraterna ökade kraftigt och nu är jämnstora med S. Trots detta fortsätter S att styra kommunen i koalition med C, KD, L och stöd från V medan SD:s många väljare inte får något genomslag för den politik man vill se.

LÄS ÄVEN: Jönköpings bibliotek betalar arvode till Khawari – måste minska öppettider