De förstärkta gränskontroller som infördes hösten 2015 i kölvattnet av kaos och systemkollaps i asylmottagandet har sedan dess förlängts ett antal gånger. På torsdagen meddelande regeringen genom inrikesminister Mikael Damberg (S) att det blir ännu en förlängning med sex månader.

Huvudskälet är sedan ett antal förlängningar tillbaka inte längre relaterade till migrationen, även om antal beviljade uppehållstillstånd fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer. I stället är det terrorhotet från våldsbejakande muslimska grupperingar man hänvisar till.

Enligt Damberg är det muslimska hotet mot Sverige större nu efter att IS kalifat har fallit. Regeringen hänvisar också till att EU:s yttre gränskontroller inte fungerar.

Det är oklart hur länge Bryssel kommer att tillåta Sverige att ha kvar de skärpta kontrollerna. De ska enligt gällande EU- och Schengen-regler vara tillfälliga och endast användas under exceptionella förhållanden, men har efter att den nu aviserade perioden löpt ut varit i kraft i fyra år.

Sverige är inte ensamma om att ha infört skärpta gränskontroller eller att övergå från migrationsrelaterade skäl till att hänvisa till det muslimska terrorhotet. Övriga EU- och/eller Schengen-länder som fortsatt har skärpta gränskontroller är Österrike, Tyskland, Danmark, Norge och Frankrike.

Hur omfattande gränskontrollerna ska vara och på vilka platser de ska ske avgör Polismyndigheten. Enligt inrikesministern kommer de i varje fall att vara kvar vid Öresundbron och på de större flygplatserna.