Misstänkt kriminella som sitter häktade i Göteborg serveras numera gratis cigaretter och snus. Kostnaden för brottslingarnas tobaksvanor landar sedan på skattebetalarna.

Nyligen insåg Kriminalvården att den entreprenör som driver kioskverksamheten på häktet saknar tillstånd för att sälja tobaksvaror, rapporterar GT.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården bygger nytt – fångar ges ”luftiga bostadsrum” med havsutsikt och egna badrum

Det har inneburit att häktespersonal den senaste veckan har tilldelats specialuppdrag i form av att inhandla tobaksvaror och dela ut till de 330 brottsmisstänkta som önskar något.

Enligt uppgifter från en anställd till GT ska Kriminalvården ha köpt tobaksvaror för belopp mellan 20 000 och 30 000 kronor per dag.

– Nästan alla beställer tobaksvaror. De som inte nyttjar den själv säljer den vidare till andra intagna, vittnar källan.

Häkteschef: ”Lösningen är kortsiktig”

När GT når Malin Sparrström som är chef för häktet i Göteborg meddelar hon skriftligt att Kriminalvården har en skyldighet att ordna tobak till vuxna intagna:

”Lösningen med att dela ut tobak är kortsiktig och pågår tills vi har en annan hållbar lösning. Så snart vi ordnat med ny ordning kommer våra klienter åter betala för sin tobak”

LÄS ÄVEN: JO bekymrad över brottslingars tillvaro i fängelse: ”Förnedrande”