Alingsås kommun

T.v. Daniel Filipsson (M). T.h. Nääs Fabriker Hotell & Restaurang. Faksimil Facebook

Inrikes

Skattebetalarna tvingades stå för lyxhotell när Alingsåspolitikerna hade möte – 15 minuter från kommunhuset

Publicerad 10/5/2019
Annons

På torsdagen uppmärksammades det att åtta kommuntoppar i Alingsås under våren hållit möte i den trendiga hotellanläggningen Nääs Fabriker beläget en kvarts bilkörning från kommunhuset. Skattebetalarnas nota för vistelsen blev flera tiotusentals kronor – samtidigt går den kommunala välfärden back 30 miljoner kronor i år.

Det var i maj som kommunstyrelsen arbetsutskott ansåg att det bättre att byta ut kommunhuset mot en övernattningsvistelse med helpension hos Nääs Fabriker Hotell & Restaurang i Tollered för att diskutera ekonomiska ramar för kommunens verksamheter mellan år 2020-2022, rapporterar Alingsås Tidning.

LÄS ÄVEN: Födelsedagsbidrag: Kommunalråd använde 115 000 skattekronor till 50-årsfest35 130 kronor för möte – 15 minuter bort
På samkvämet i hotellets rogivande och natursköna miljö precis intill sjön Sävelången, som enligt Google Maps ligger 14 minuters avstånd med bil från kommunhuset på Stora Torget i Alingsås, närvarade sex ledande politiker och två tjänstemän från kommunledningen.

Skattebetalarnas slutnota för deras övernattning med helpension i det fyrstjärniga hotellet landade på 35 130 kronor exklusive moms, det vill säga 4 931 kronor per person för dygnet.

Följande förtroendevalda personer deltog:


Daniel Filipsson, kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för M. Foto: Press.


Simon Waern, vice ordförande kommunstyrelsen och gruppledare för S. Foto: Press


Anita Hedén Unosson (S) ledamot. Foto: Faksimil Facebook


Pär-Göran (S) ledamot. Foto: Faksimil Alingsås Tidning


Glenn Pettersson (SD) ledamot. Foto: Press


Jens Christian Berlin (L), ledamot. Foto: Faksimil Facebook

Vidare deltog även kommundirektör Maria Standar och ekonomichefen Simon Lindau.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Aldrig lagt så lite pengar”
När Alingsås Tidning (AT) konfronterar moderaten Daniel Filipsson som är kommunstyrelsens ordförande försvarar han hotellvistelsen med att kommunen aldrig tidigare lagt en så liten summa på liknande arrangemang.

– Under samma period har kommunen omsatt över 4 miljarder, så kostnaden för kurser utgör 0,3 procent. Vi har nog historiskt aldrig lagt så lite pengar på kurser och konferenser, skriver Filipsson (M) till AT.

Vidare motiverar Filipsson beslutet med att det är viktigt för politikerna att lära känna varandra ”under social samvaro”.

Välfärden back 30 miljoner kronor i år
Samtidigt som kommuntopparna diskuterade politiska frågor i den fyrstjärniga hotellmiljön råder det kris i delar av kommunens ekonomi. Alingsås Tidning skriver att vård- och omsorgsnämnden samt socialnämnden beräknas att sammanlagt redovisa ett minus på 30 miljoner kronor i år.

Det framgår också att socialnämnden ska ha beslutat om ett sparpaket på 16,9 miljoner kronor inför nästa år.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater bjuder hundratals gäster på skattebetald alkoholfest – trots ekonomisk kris

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons