I fjol beslutade Göteborgs stad att bevilja flera miljoner kronor till så kallat kulturstöd varav ett projekten är Jag vet inte vem jag är och jag älskar det. Kritiker menar att det handlar om indoktrinering av barn.

Det var i våras som Göteborgs stad beviljade totalt 4,5 miljoner kronor i kulturstöd till 49 olika projekt. Jag vet inte vem jag är och jag älskar det, som beskrivs som en ”queeropera” för barn i lågstadiet, beviljades 100 000 kronor. Det rapporterar Världen idag.

Den 29 december hade den drygt halvtimme långa föreställningen premiär. I pjäsen tar man upp ”transfrågan ur ett normperspektiv” och handlar enligt ett pressmeddelande ”om hur trött man är på att ses som en typ när man innerst inne är en helt annan”.

Vem är du när du vaknar? Är du samma person som gick och lade dig kvällen innan? Har du någon gång vaknat upp, klockan ringer och frukosten står på bordet, allt är som vanligt men du har glömt bort vad du heter? Känns det ibland som att du heter Belinda när du egentligen heter Edvin? Känner du dig plötsligt som en tjej när du är en kille? Hur reagerar din familj på dessa nyheter, hur tar dom dessa, nattens förvandlingar?
Jag vet inte vem jag är och jag älskar det handlar om en flytande identitet och en förhandlingsbar identifikation, en queer opera för barn i lågstadiet, en berättelse om hur trött man är på att ses som en typ när man innerst inne är en helt annan. Hur en vanlig morgon kan bli den ovanligaste morgonen någonsin. Vad nu ”ovanlig” är.

Bakom projektet står operakompaniet Man Must Sing och är skriven av Daniel Fjellström som säger sig vara skapare av ”normkreativ” opera. Föreställningen spelas på teatern Cinnober.

Kritik

”Trans-indoktrinering för lågstadiebarn. (Ja, förlåt för kulturkrigsordval, men jag försöker verkligen att uttrycka mig civiliserat här, det här var mitt snällaste.)”, skriver skribenten och debattören Susanna Birgersson i ett kritiskt inlägg på Twitter.

Föreställningen finansieras även med stöd av Kulturrådet, Musikverket, Konstnärsnämnden, Sveriges Författarfond, Västra Götalandsregionen och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.