I Södertälje har stadens många festvåningar väckt myndigheternas intresse. Under en gemensam insats mot dessa, döpt till Plattform bröllop, vill man bland annat titta på de stora summor kontanter som lämnas över till paren.

Pengarna som omsätts i Södertäljes intensiva bröllopsindustri går enligt polisen inte att spåra.

– Varje bröllop omfattar väldigt mycket pengar. Vi pratar ofta en halv miljon kronor per bröllop eller mer och varje festvåning har 30-50 bröllop per år. Det är betalningar för lokal, mat, personal, uppträdanden, fotografering, blommor, alkohol och gåvor. Ändå betalas väldigt lite i skatt, det är många miljoner som försvinner någonstans och det är det Skatteverket ska titta närmare på. Vart tar de här pengarna vägen? säger Södertäljepolisen Jonas Packalén till SVT Nyheter.

Detta är myndigheternas senaste insats mot bröllopsindustrin i staden och anledningen till att man lanserade dessa är enligt Packalén att det inte finns någon motsvarighet i resten av landet med så många festvåningar. Ambitionen är dock att sprida metoden till resten av landet framöver.

– Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige, det är kulturellt annorlunda med penninggåvor. Skatteverket vill pröva om pengarna som ges i gåva kan anses vara någon slags betalning för bröllopet, säger Packalén.

Sedan tidigare har man bland annat beslagtagit alkohol och sett över de tillfälliga alkoholtillstånden som gjort det möjligt för brudparen att servera egenimporterad alkohol.

I våras beslagtog polisen 100 liter alkohol på en bröllopsfest i Hovsjö och efter en analys visade det sig att en tredjedel var så kallad teknisk sprit, det vill säga industriellt framställd sprit som används av bland annat vården.