Skatteverket har köpt presentkort till sina anställda – och till personalen hos Kronofogden – för nästan fem miljoner kronor. Det kan Expressen avslöja på onsdagen. Företaget Goyada säljer presentkort på sajten Anygift. De har skulder till Skatteverket på 1,6 miljoner kronor och är begärt i konkurs.

Cirka 12 600 anställda på myndigheterna fick julklappar i sin mejlinkorg häromdagen. Gåvorna bestod av digitala presentkort på 300 kronor med önskningen: ”Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år.”

Personen som ligger bakom gåvorna till de två myndigheterna är Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm. Inför julklappsshoppingen hade Skatteverket kollat upp att julgåvan höll sig inom ramen för skattefrihet.

Kronofogdens personal blev snabbt misstänksamma och började granska presentkortsföretaget. Då upptäcktes enorma skulder till staten.

Begärda i konkurs av kända aktörer

I september lyckades Kronofogden utmäta 478 000 kronor på olika konton hos SEB. Pengarna plockades in för att betala av olika skatteskulder.

– Jag fick en chock, jag trodde att jag slagit in fel företag, säger en anställd på Kronofogden efter att flera anställda undersökt företaget.

Bland andra Spotify, Intersport och Telia har begärt Goyada i konkurs efter flertalet obetalda skulder. O’Learys har sagt upp sitt samarbete med företaget.

Presentkorten fungerar inte

Den totala kostnaden för Skatteverkets och Kronofogdens julklappar landar på 4,8 miljoner kronor. Men flera anställda menar att presentkorten som köpts in för miljonbelopp inte ens går att lösa in.

– Presentkorten går inte att lösa in från fogdens datorer. En kollega försökte lösa in presentkortet på 300 kronor på Teknikmagasinet, då skulle hen betala 58 kronor ytterligare i frakt och avgifter, säger en anställd.

Anställda: ”Det framstår som rena skämtet”

De anställda på myndigheterna tycker inte att ledningen har kontrollerat företaget ordentligt innan beslutet att handla av dem.

– Under all kritik att göra en upphandling med ett restfört bolag när vi arbetar för en sund konkurrens i samhället, säger en tjänsteman inom Kronofogden.

– Det framstår som rena skämtet. Någon måste ta ansvar för det som har hänt, säger en annan anställd.

Ingen av myndigheterna har velat kommentera upphandlingen av presentkort från ett bolag med omfattande skulder. Skatteverket själva erbjuder offentlig information på sin hemsida för personer som undrar hur man ”ställer krav i upphandlingen” eller behöver ”stöd i upphandlingen”.