Samhällsnytts granskning visar att Skellefteå moské på sin hemsida publicerade en video där en människa brinner ihjäl. Bränningen framställs som ett sätt att rena sig från synder av en muslimsk predikant i samma klipp. Samtidigt tar moskén emot hundratusentals kronor i bidrag från Skellefteå kommun. Vår granskning visar att bidragsansökningarna handläggs på kommunen av moskéns egen talesperson Lahcene Chellig. ”Jag har ingen uppfattning om det”, kommenterar hans chef på kommunen Staffan Näslund till oss.
I klippet som kan ses i sin helhet nedan syns en man som brinnande springer ut från en byggnad. Mannen springer runt i lågor och skriker av smärta. Kort därpå dyker en muslimsk predikant upp i klippet som förklarar på arabiska att detta är ett sätt att rena en person från synder, men att det finns samtidigt andra, mer skonsamma sätt. Varning för grafiska bilder:
https://vimeo.com/364070609
Klippet är en delning från 2016 från Facebook-gruppen Påminnelsen Är Till Nytta För Dem Som Tror som i sin information skriver:
”Vårt mål är spridning av Islam på rätt bild på {Svenska och Arabiska} In Sha Allah”.
Tidigare har Skellefteå drabbats av flera incidenter som kan kopplas till radikal islamism. Till exempel vandaliserades en kyrka i Skellefteå för ett år sedan med hotfulla budskap på svenska och arabiska – ”Döda” och ”Jihad”:
En IS-flagga har också ritats på kyrkan. I närliggande Umeås utanförskapsområden härjar så kallade shariapoliser som ser till att kvinnor klär sig i enlighet med islamiska religiösa krav, informerar lokala Folkbladet.
När Samhällsnytt ringer ordföranden för föreningen Skellefteå Islamiskt Kulturcentrum som driver moskén vill han inte prata med oss om videon:
– Jag vet inte vilka ni är. Ni vill kanske smutskasta islam, säger han.
Moskéns lokal i Skellefteå:
Samtidigt tar föreningen emot hundratusentals kronor från Skellefteå kommun i så kallat föreningsbidrag. Varje år sedan 2011 har det betalats ut mellan 45 och 60 tusen kronor till moskén. När vi kontaktar registrator på kommunen och begär att få ta del av bidragsbesluten får vi ett svar från ingen annan än moskéns talesperson Lahcene Chellig som samtidigt arbetar just med att handlägga ansökningar för bidrag från föreningar. Han hälsar oss att inga kopior av beslut finns kvar på hans avdelning:
Först efter att vi meddelade att vi avser att anmäla kommunen till polisen för undertryckande av urkund samt till JO hittades de begärda besluten.
Att talespersonen på moskén som år efter år tar emot bidrag från kommunen arbetar med att handlägga bland annat sina egna ansökningar blir uppenbart även när vi hittar blanketter för att ansöka om föreningsbidrag – där just Chelligs namn och telefonnummer på kommunen står som en av de ansvariga handläggarna:
En annan spektakulär omständighet är att även den nuvarande ordföranden för moskén är anställd av kommunen – som enhetschef på ett av kommunens boende för ensamkommande migranter.
När vi kontaktar Lahcene Chellig på telefon berättar han att han är talesperson och även tidigare ordförande för moskén sedan 1998. Han uppger även att han arbetar med föreningsbidrag på kommunen sedan 2011, men ser ingen intressekonflikt i sitt arbete.
– Jag tar bara emot ansökningar, registrerar dem, kontrollerar att allt som behöver finnas finns, att alla tidsfrister följs och sedan skickar dem vidare. Det är politikerna som fattar beslut, säger han.
Det stämmer att det är politikerna i nämnden som fattar det slutgiltiga beslutet, men det är tjänstemän som föredrar ärenden för nämnden. Endast i exceptionella fall brukar nämnder gå emot de beslut som förvaltningen, eller tjänstemän som föredrar ärendet, rekommenderar.
Chellig berättar för oss att det är ett drygt femtiotal föreningar som söker den typen av stöd varje år, men endast 10-13 stycken får det.
Är det inte märkligt då att just din förening får det varje år sedan 2011 när det är en så stor konkurrens?
– Nej, eftersom vi får ju stöd för att integrera nyanlända bland annat, inte bara för att driva föreningen och täcka löpande kostnader.
Så du menar att det inte finns någon koppling alls mellan att du jobbar med dessa ärenden och att den moské som du representerar får det här bidraget varje år?
– Nej.
Samtidigt erkänner Chellig att det hände att han själv skrev ansökningar för bidrag för moskén, bland annat när han var ordförande för moskén för sex år sedan – men att inte heller detta spelar någon roll. Enligt Chellig känner hans chefer på kommunen till hans roll i föreningen:
– Absolut. Det är inte hemligt.
Apropå videon med en brinnande person som publicerats på moskéns hemsida på Facebook säger han att moskén inte vill ha någon Facebook-sida överhuvudtaget – ”eftersom det blir en anslagstavla där alla kan skriva främlingsfientliga budskap”. Han kan dock inte förklara varför sidan fortfarande är aktiv.
Bloggen Västerbottensmedjan har tidigare i år kopplat moskén och föreningen bakom den till Muslimska brödraskapet genom att företrädare för moskén deltog i panelsamtal och föreläsningar med frontfigurer för Ibn Rushd och Islamiska förbundet.
När Samhällsnytt pratar med Staffan Näslund som är chef på socialförvaltningen i Skellefteå kommun, där den del av verksamheten där talespersonen för moskén arbetar ingår, ser han inga problem med agerandet:
Hur ser du på att en talesperson för en förening som söker bidrag hos er samtidigt arbetar med att handlägga egna ansökningar?
– Jag har ingen uppfattning om det. Det är många som är med i många olika föreningar. Vi har föreningsfrihet i Sverige och i Skellefteå!
Ser du ingen intressekonflikt där?
– Jag har ingen uppfattning om det.
Vi har tittat på moskéns aktivitet på sociala medier och funnit bland annat en video som de postat och som visar hur en person brinner. Detta framställs som ett sätt att rena sig från synder. Hur ser du på att Skellefteå kommun sponsrar en sådan verksamhet?
– Jag tror vi avslutar det här samtalet. Jag tycker du driver det i en riktning som inte är… så… Jag har inte sett det här klippet så du får visa det mig på ett annat sätt då…
När Samhällsnytt frågar Näslund på vilket sätt vi kan visa klippet avslutar han samtalet och lägger på luren.
Sedan en lång tid tillbaka var Skellefteå en av de kommuner där Socialdemokraterna hade egen majoritet. Så är det dock inte längre: i valet 2018 minskade S med drygt 10 procentenheter i kommunen. Numera styrs Skellefteå av en koalition bestående av S och V.
Här kan man ta del av alla beslut om bidrag till Skellefteå moské från kommunen mellan 2011 och 2019: beslut 2011-2019
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.