Familjen till 9-åriga Luna, som råkade ut för det etiopiske Skellefteåmonstret i juli, har talat ut i Expressen om det sadistiska mordförsöket och tiden efter. Ilskan är riktad mot den myndighets- och skolpersonal som haft vetskap om etiopierns tidigare kränkningar och attacker mot flickor och kvinnor, samt hans riktiga ålder.

Skellefteåmonstret Abushi Shamse ströp Luna med hennes egna skosnören och våldförde sig på henne sexuellt. Sedan lämnade han henne för att dö. När familjen nu talar ut om den hemska tiden efter dådet beskrivs det som en mardröm då vetskap saknades om huruvida Luna över huvud taget skulle överleva.

– Det känns som om vi går barfota på en vass kniv med ett stup på varje sida, sade Lunas faster till Expressen i somras.

Nu, några månader senare, har familjen facit i hand. Luna överlevde – men med bestående skador. Hon är bunden till en specialbyggd rullstol, kan inte röra ben eller armar och kan inte prata. Hon är fortfarande kvar på sjukhuset och behöver någon vid sin sida dygnet runt, och ingen vet hur mycket eller lite hon minns av det fasansfulla övergrepp hon utsattes för den där sommarlovsdagen i juli.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Skellefteåmonstrets vård kostar 200 000 per månad

Familjen tror emellertid att Luna är medveten om vad hon varit med om. När hon vid ett tillfälle tittade på film med sin lillasyster dök en scen upp där en häxa jagade en prinsessa genom en skog. Då bröt Luna ihop.

Skolan och Socialtjänsten visste – men agerade inte

Redan 2019 anmäldes tre övergrepp av sexuell karaktär mot flickor i skolan. Han hade tagit dem på brösten och rumpan samt kallat en av dem ”hora”. Skolan kontaktade föräldrarna men gjorde ingen orosanmälan till Socialtjänsten.

I juni 2021 överföll han en kvinna vid en gångtunnel nära platsen där Luna hittades. Brottet utreddes som misshandelsförsök och man misstänkte ett sexuellt motiv – men eftersom Abushi Shamse inte var straffmyndig skickades utredningen till Socialtjänsten. Skolan fick ingen information alls.

Expressen rapporterar även att det i rättegången framkom att Abushi Shamse hade använt skolans datorer till att söka efter ”våldsamma och pornografiska filmer och material som innehållit strypvåld” – och att skolan vetat om det. Men skolan vidtog inga åtgärder. Det enda man gjorde var att säga till Shamse att sluta söka på sådant material om han ville fortsätta använda skolans datorer.

Lunas familj vill inte tänka på monstret som utsatte henne för detta hemska. De lägger skulden på alla som sett och vetat, som myndighets- och skolpersonal.

– Samhället hade kunnat förhindra det här, säger Lunas faster.

Familjen vill inte att Luna ska gömmas och låter därför allmänheten ta del av bilder på henne.

Abushi Shamse beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige 30 juni – en vecka innan det brutala dådet.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket