Har du en familjemedlem eller kanske en kompis bosatt utanför Sveriges gränser som du gärna vill skicka paket till? Tack vare de transportfirmor som finns idag kan man skicka paket runtom i världen utan att det ska kosta skjortan. Väljer man en bra och välrekommenderad transportfirma kan man även förvänta sig att leveransen går smidigt och snabbt.

Skicka paket inom EU

Letar du efter sätt att skicka paket och post billigt inom EU kan vi med gott samvete berätta att det är superenkelt. Det spelar ingen roll om det är en affärspartner i Spanien, en partner i Österrike eller vän i Polen. Tack vare många av de bra transportfirmor som DHL, Postnord, GLS och FedEx kan privatpersoner så väl som företag få skickat brev och paket inom EU:s gränser enkelt och billigt. Priserna varierar såklart på storleken på paketet, men för paket under 1 kg ska frakten max kosta 300 kronor. Detta varierar såklart också från fraktfirma till fraktfirma och därför är det bra att jämföra de olika alternativen innan man bestämmer sig.

Beroende på transportbolag tar paketleveranser inom EU 2–5 dagar. Många transportbolag möjliggör det för avsändaren att beräkna leveranstiden innan försändelsen skickas iväg!

Skicka paket utanför EU

Om din bästis, morfar eller ex (i värsta fall) är bosatt utanför EU:s gränser kan frakten bli något dyrare. Du kan dock fortfarande skicka paket utomlands billigt utan att kompromissa med leveransen. De flesta stora firmorna, som de nämnda ovan, levererar paket till alla världens hörn. Således kan dina paket bli skickade till bästisen i Kanada, morfarn i Thailand och exet i Nya Zeeland. Priset för paketleveranser utanför EU:s gränser kostar någon hundralapp mer per kg, så egentligen är det inte markant dyrare.

Hur lång tid det tar för paketet att nå fram beror på omständigheter och vilket land som försändelsen ska sändas till. Om du ska skicka ett paket till ett land på andra sidan jorden bör du förvänta dig att det tar lite extra lång tid (några veckor). Skickar du ett paket utanför Sveriges gränser bör du försäkra dig om att du får ett spårningsnummer så att du kan följa paketets resa från dina händer till mottagarens.

Särskilda villkor för utlandsförsändelser

Om du ska skicka gamla ting till exet eller en födelsedagspresent till bästisen bör du vara medveten om de villkor som medföljer utlandsförsändelser. Tänk på att EU-samarbetet bland annat underlättar transport av varor mellan länderna och det är därför det är så billigt och smidigt att skicka paket inom EU. Skickar man paket utanför EU påkommer de olika tulldokument och frakthandlingar som bör has i åtanke.

Det sänds en del krav på dig som sänder varor till länder utanför EU – sedan bör du som mottar ett paket givetvis också känna till tullavgifterna. Tullavgiften varierar beroende på vad man skickar och mottar. Skickar du ett brev till Thailand behöver du inte tänka på tull på samma sätt som om du skickar ett stort paket till Kanada. Du kan alltid läsa mer om de olika villkoren och avgifterna på respektive transportbolags hemsida. Det mesta du behöver veta finns också att tillgå på Tullverket.se.