Skickade hotbrev till ministrar – döms till sju års fängelse

Delningar

På fredagen föll dom i målet mot den 43-årige man i Gullspång som skickat hotbrev till ett stort antal svenska rikspolitiker och även en brevbomb till ett företag i utlandet. Jermu Salonen döms av Stockholms tingsrätt (B 17019-17) till sju års fängelse för mordförsök, 21 fall av olaga hot och narkotikabrott.

Bland dem som fått ta emot hotbreven finns flera ministrar i den rödgröna regeringen, men också ministrar i den tidigare borgerliga regeringen samt ett antal kändisar. Budskapet i breven löd ”Snart är du död”. I kuverten låg också någon form av pulver, enligt domstolen sannolikt med avsikt att skrämma mottagaren att det var något dödligt gift eller explosivt ämne.

Brevbomben var adresserad till företaget Cryptopay i Storbritannien. Den var apterad så att den skulle utlösas när paketet öppnades. Mottagaren öppnade dock försändelsen på annat sätt, vilket ledde till att bomben inte detonerade. Hade den utlösts kunde flera personer ha dödats eller skadats allvarligt.

Narkotikadomen gäller en mindre mängd amfetamin och psykedeliska svampar.

Jarmu Salonen har nekat till brotten och därför har inget motiv kunnat fastställas. En rättspsykiatrisk undersökning visar att Salonen inte lider av någon allvarlig psykisk störning som kan förklara handlingarna eller motivera annan påföljd än fängelse.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

104 KOMMENTARER

 1. Låter jättebra, men förlåt mig för att jag frågar, de som hotar och hatar SD:are då? Finns hur många bevis som helst på diverse vänsterextremister som skriver hatfyllt på FB med flera sidor. När åtalas de?

  Och, som jämförelse, vi har ju en åklagare som gjort det till sitt mission att åtala SD:are, och vi har en djurplågare och mytoman som anmäler folk på löpande band. När får vi se något liknande mot de på vänsterkanten?

  För vi är väl lika inför lagen? *FNISS* Jag vill se antingen krafttag mot alla de på vänsterkanten som har som agenda att hata och hota oss, eller jag vill se att yttrandefriheten återinförs, så att vi inte behöver vara ängsliga över att skriva att ”allahu akbar”, som muslimer framför från minareterna, är samma mening som muslimska självmordsbombare säger innan de spränger sig.

 2. 7år för mordförsök låter rimligt!
  Men flickebarn som får sina liv förstörda och sina underliv spräckta vid våldtäkter/gruppvåldtäkt!
  Där räcker det tydligen med villkorligt, möjligen några timmars samhällstjänst och terapi med batikhäxa! Även om de skyldiga inte ens är svenska medborgare?
  Uppenbart något som inte stämmer här!

  • Ah, men det har mer med var dessa ”män” är födda. Visst, det finns svenska män som våldtar med. Det erkänner jag, om än motvilligt. För jag avskyr våldtäktsmän, oavsett etnicitet.

   Men bevisligen är svensk lagstiftning mer benägna att döma ut långa och hårda straff till etniskt svenska män än utländska män. När det gäller våldtäktsmän från ”exotiska länder”, då försöker rätten alltid finna förmildrande omständigheter. ”han var ett ”barn” när han gjorde det”, ”han visste inte bättre”, osv. Bara en massa ursäkter.

   Lägg sedan till när batikhäxorna lägger sig i. Börjar beskylla offret. Se bara på ”Arif Mo”, den ”lille afghanske pojken”, som prompt skulle sova ihop med flickorna på kyrkolägret. Och när han sen började jaga en stackars flicka, och hotades till att dömas till utvisning, då jagade batikhäxorna offret.

   Så, allt har med etnicitet att göra. Egentligen. Har de rätt etnicitet, kommer de undan. Har de fel, blir de dömda.

 3. NU ”går” det att utdela ett längre straff, än några samhällstimmar. Många SVENSKAR har fått sina liv krossade av ”andra”, ni vet dom som bara får ett slag på handen. PS. Han hade nog bara fått nog.!?

 4. Så om min granne ringer på och vill låna lite vetemjöl, så måste jag neka till det om jag inte vill riskera att fällas för mordförsök!!??

 5. Framtiden bär många Jarmu Salonen i sitt sköte. Dagens politiska agenda driver fram de desperata. Att ta lagen i egna händer är naturligtvis förkastligt men känslomässigt fullt begripligt.

 6. Ja. . det är dyrt att hota politiker.
  Men när en politiker ’trollar’ en känd amerikansk psykiater ner under en sten, är det fullt legitimt.
  Henrik Jönssons slutreplik är obetalbar!
  https://www.youtube.com/watch?v=nK-qGex7eFk&feature=em-uploademail
  ”jag tänker inte be Margot Wallström krypa in under någon sten. Eftersom jag inte är utrikesminister, utan Youtuber måste jag nämligen vara försiktig med hur jag uttrycker mig offentligt.”

    • Inte för inte, men med den gedigna kunskapsbas och erfarenhet som han besitter, kan det kan ju faktiskt ligga någonting i det han säger om henne, detta med kräftdjur. Jag associerar snarare Margot med en person som skulle kunna ”gömma sig under en sten” än att det stämmer in på honom, han är ju snarare otroligt påläst, öppen, ärlig och frispråkig som person. Detta var alltså bara en känsla som kom upp då jag läste hans reaktion på Twitter om hennes okunniga uttalande. I mina ögon har hon gjort bort sig ordentligt, oinsatt som hon är på de forskningsområden och den praktik som han behärskar!

 7. Genom att helt utestänga en stor del av befolkningen från det gemensamma samtalet, bäddar man naturligtvis för politiskt våld, förstår man inte det, förstår man ingenting.

 8. OT. Macron vill att EU-diktaturen satsar på en stor armé och kraftig kapprustning med stridsspetsar inriktade mot Ryssland. Sverige har ingen anledning att delta i den påhittade konflikten med Ryssland!
  SD måste rösta NEJ nu när moderaterna vill öka anslagen till krigsmakten kraftigt!

 9. Hörde härom dan när man intervjuvade Jan Björklund han svamlade som vanligt om SDs nazistiska rötter och även jag blir kränkt för att bli kallad nazist.
  Kalla oss för nazister alltså så skulle vi gilla utrotningen av judar. Detta skulle fan vara straffbart. Men Jan Björklund och Stefan Löfven får svamla om det för att brottet är finare..

 10. Jag är så [email protected] trött på att allt i det här landet de senaste 10 åren uteslutande handlar om all skit vi släppt in i landet och problemen som vi fick på köpet.
  Sedan har vi biståndet på 49 miljarder om året. Helt sanslöst. Stoppa allt bistånd de närmaste 5-10 åren och rusta upp Sverige istället. Satsa pengarna bl.a. på infrastrukturen som är under all kritik.
  Sverige är inte det enda landet som skickar bistånd så mottagarländerna går knappast under om Sverige håller inne med sitt bistånd i några år.

  • 2017 betalade staten 230miljoner till Kalmar kommun, i stöd och ersättning för invasionen av ekonomiska turister!
   Sverige har 290 kommuner!
   Väldigt förenklat så går det alltså åt 230miljoner * 290kommuner = ~66,7miljarder!
   Det ”roliga” är att här räknas inte kommunernas egna kostnader in, inte omfördelning till fattiga kommuner, inte sjukvård, polis räddningstjänst, inte försäkringskostnader, inte sjukvård, tandvård mm
   Det är alltså bara en liten del av vad vi betalar för, som egentligen var menat till vår välfärd, inte andra länders medborgares välfärd!

   • Så sant och helt otroligt vansinnigt. Mest otroligt är att när 80 % av befolkningen tycker detta är ok!! Det övergår mitt förstånd.

  • Ett enskilt land i Afrika får 1,1 miljard kronor i bistånd som nu ska allokeras om till HBTQ organisationer därstädes.
   Text TV
   ”Bistånd till Tanzania riktas om

   Efter den senaste tidens rapportering
   om ökad förföljelse av hbtq-personer
   i Tanzania säger utrikesminister
   Margot Wallström (S) att Sverige
   agerar för att öka rättigheterna för
   minoritetsgrupper i landet.

   ”Vi gör det både i vår politiska
   dialog och genom biståndet”, skriver
   utrikesministern på sin Facebooksida.

   I fjol fick Tanzania 1,1 miljarder kr
   i bistånd av Sverige. Biståndsminister
   Isabella Lövin (MP) säger nu att in-
   riktningen delvis förändrats. -Bistån-
   det riktats om så att en större andel
   går till människorättsorganisationer.
   Skottland inför hbtq-undervisning”

 11. Inte 100 säkert att de har dömt rätt person.
  Sv rättväsende dömer på indicier och
  med stor inkompetens och godtycklighet.

 12. Ponera att: Bland dem som fått ta emot hotbreven finns flera ministrar i den moderata/sd regeringen, men också ministrar i den tidigare borgerliga regeringen samt ett antal medborgarjournalister. Budskapet i breven löd ”Snart är du död”. I kuverten låg också någon form av pulver, enligt domstolen sannolikt med avsikt att skrämma mottagaren att det var något dödligt gift eller explosivt ämne.

  Tror ni då att de ens gripit gärningsmannen och dömt honom och om mot all förmodan detta hade skett..hade då straffet varit detsamma? Har mina starka tvivel…

 13. OT:
  Inte för att man ska göra politik av en sån här sak, men . .
  Hycklande ministrar finns det gott om. Nu tänder Strandhäll ljus för lille Dante som med Downs syndrom, försvann och hittades död i Falkenberg.
  Sen är det inga problem för henne att dra in assistanshjälp (LSS) för tusentals med troligen långt större behov av stöd i den dagliga tillvaron..

 14. Jermu Salonen är av finsk påbrå och i och med det måste jag som finländare ursäkta att denna gangster är i Sverige. Skamligt att finnar beter sig så.

 15. Läs på Fri tider om Slovakien,,något för Sverige att ta efter så vårt land kan bli som
  det var en gång TRYGGT ATT LEVA I

 16. Kan inte låta bli att känna förståelse och sympati med (honom om han nu har gjort detta vill säga).
  Både tror och antar att detta kommer att eskalera om inget drastiskt sker snart.

 17. Man läser dagligen om folk som får hotbrev,men där händer ingenting från myndigheten.Att politiker får hotbrev är ju inte så konstigt,dom skiter ju fullständigt i det svenska folket.

 18. Om man översätter detta ”hotet” till hundspråk, så är det inget att göra någon större affär om.
  En hund som skäller är väldigt sällan farlig, men däremot en avvaktande och skygg hund bör man vara observant på. Det beteendet går oftast att likna vid det mänskliga.

 19. Lite mjältbrand har ingen dött av och har de det skulle de förmodligen ha det.Men våra sinnesslöa politiker är antagligen vaccinerade. Ont krut förgås inte så lätt.

 20. Jarmu tänkte till, vilket man inte kan berömma alltför många svenskar att göra! Så då ska straffet vara hårt, eftersom påhopp på de maktfullkomliga är ngt oerhört!?!

 21. Tror många svenska politiker ligger i skottlinjen, det är nog bara en fråga om tid tills det blir som det hände med mordet på Olof Palme tror anni Lööf är den som ligger närmast till

 22. Ta detta inte som ett expertförsök, men om lappen är faktiskt den som fanns med bland bevismaterialet, så:
  1) grafologiskt, ser man en person som är impulsiv och (åtminstone under ytan) känslig
  2) det är en person som försöker vara ansvarig (oberoende av hur slutresultatet sedan blir p.g.a. impulsiviteten
  3) personen antagligen försöker skriva på annat sätt än vad han normalt sett gör, så man kan inte ta ställningen till lutningarna och ordplaceringarna
  Det ser ut som ett fall med psykos p.g.a. av narkotikamissbruk som leder till angst och paranoia.

 23. OT
  Donald Trump är i Frankrike och hälsar på Macron

  Frankrikes president Emmanuel Macrons kontor säger president Donald Trump är förvirrad av Frankrikes president Emmanuel Macrons drivkraft för Europa att skapa sin egen armé.

  Trump tweeted fredag ​​kväll som Macron ”har just föreslagit att Europa bygger sin egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland.” Trump sa att det var ”mycket förolämpande” mot USA och föreslog att ”Europa bör först betala sin rättvisa andel av Nato, som USA subventionerar mycket!”

 24. Om det nu var salonen ,så var det en militant terrorhandling. Hoppas bevisbördan är otvivelaktiv. För det ska inte vara smidigt att plocka svampätande skogsfinne för att avgöra fallet . Lite skumt, skicka en sprängladdning till London?

 25. Hur fan kan det va ett hot, alla ska vi ju DÖ nån gång så texten ovan stämmer ju in i verkligheten, sen kan man ju hoppas att PK-eliten och 82% TRILLAR AV PINN FORTARE

 26. Hot? Det här är ingenting i jämförelse med våldvänsterns metoder, vilka är godkända av 7-klövern som kallar dem för det goda våldet.

LÄMNA ETT SVAR