jarmu-hotbrev
Inrikes

Skickade hotbrev till ministrar – döms till sju års fängelse

Publicerad 11/10/2018
Annons

På fredagen föll dom i målet mot den 43-årige man i Gullspång som skickat hotbrev till ett stort antal svenska rikspolitiker och även en brevbomb till ett företag i utlandet. Jermu Salonen döms av Stockholms tingsrätt (B 17019-17) till sju års fängelse för mordförsök, 21 fall av olaga hot och narkotikabrott.

Bland dem som fått ta emot hotbreven finns flera ministrar i den rödgröna regeringen, men också ministrar i den tidigare borgerliga regeringen samt ett antal kändisar. Budskapet i breven löd ”Snart är du död”. I kuverten låg också någon form av pulver, enligt domstolen sannolikt med avsikt att skrämma mottagaren att det var något dödligt gift eller explosivt ämne.

Brevbomben var adresserad till företaget Cryptopay i Storbritannien. Den var apterad så att den skulle utlösas när paketet öppnades. Mottagaren öppnade dock försändelsen på annat sätt, vilket ledde till att bomben inte detonerade. Hade den utlösts kunde flera personer ha dödats eller skadats allvarligt.

Narkotikadomen gäller en mindre mängd amfetamin och psykedeliska svampar.

Jarmu Salonen har nekat till brotten och därför har inget motiv kunnat fastställas. En rättspsykiatrisk undersökning visar att Salonen inte lider av någon allvarlig psykisk störning som kan förklara handlingarna eller motivera annan påföljd än fängelse.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons