Skogsbränder i Australien är anlagda – närmre 200 pyromaner gripna
Skogsbrand i Yanderra. Foto: Helitak430

Australiens myndigheter har arresterat närmre 200 personer. De misstänks för att medvetet ha startat skogsbränderna som ödelagt delar av landet. 

Skogsbränderna har orsakat minst 18 dödsfall, förstört tusentals hus, miljontals hektar mark och dödat hundratals miljoner djur. Chris Dickman, en expert inom biologisk mångfald vid University of Sydney, uppskattar att 500 miljoner djur dödat hittills i skogsbränderna.

Nu har totalt 183 personer gripits av polisen i NSW, Queensland, Victoria, Tasmania och South Australia. Dessa personer misstänks ha tänt eld på skogen de senaste månaderna, visar nyhetsbyrån AAP.

Seven News Sydney skriver på Twitter att polisen just nu arbetar utifrån premissen att anlagda bränder är att beskylla för ödeläggelsen som orsakats av dessa skogsbränder. En insatsgrupp ska utreda huruvida flammorna tändes på medvetet – och ställa de ansvariga inför rätta.

Expert kopplar bränderna till sommarledigheten

Dr Paul Read, chef för det nationella centret för forskning inom skogsbränder och anlagda bränder (National Centre for Research in Bushfire and Arson), säger till ABC att den stora majoriteten av de härjande skogsbränderna är anlagda av ”kunniga, lömska och mångsidiga brottslingar”.

Vidare säger han att skolledighet alltid är en perfekt tid för pyromaner att verka – men särskilt under sommaren.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!