Förväntansfulla tomtar, stjärngossar och pepparkaksgubbar i luciatåget? Inte på Mariehemsskolan i Umeå. Där har man bestämt att det 40-tal barn i åldrarna 7-10 år som kommer att delta i luciatåget ska vara utan de traditionella inslag som ett luciafirande alltid har. Detta på grund av muslimska barn som hoppade av under förra årets genrep efter att deras föräldrar känt sig obekväma med att firandet var relaterat till julen.

I Mariehemsskolans luciatåg ska inga religiösa inslag förekomma. Luciafirandet ska i stället vara ”könsneutralt” och ”inkluderande” – men kommer alltså inte att inkludera de traditionella inslagen som tillhör ett luciafirande.

– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger Jörgen Persson till SVT.

Förra året var deltagarna ännu fler, men SVT rapporterar att flera elever med ”annan religiös tro” än den kristna hoppade av under repetitionerna.

– En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom lucia förknippas med julen, så i år har vi har varit tydliga med att arrangemanget inte kommer ha koppling till någon särskild religiös tro, säger körledare Jörgen Persson.

Viker sig för muslimernas krav

I inslaget, som visar ett av genrepen inför årets urvattnade ”luciafirande” syns en liten flicka med den muslimska slöjan hijab.

– Vi välkomnar ljuset i mörkret. Vi längtar efter ljuset. Vi har ju flera muslimska barn här nu, på plats i kören, som också är tillåtna att vara med i kören. För det har ju varit så att både på skolavslutningar och i luciakören så har de inte fått vara en del av uppträdanden. Men nu har de fått okej att vara med.

Barnen kommer inte heller att sjunga de traditionella luciasångerna. Körledaren menar att man har exkluderat många barn genom åren för att svenska skolor har haft ett så stort fokus på luciafirandet och att det varit ”så otroligt traditionellt kristet”.

Samnytt söker Mariehemsskolans rektor.

LÄS ÄVEN: Pepparkakor förbjuds i luciatåg: ”uppfattas som rasistiskt”