bok
Inrikes

Skolinspektionen intervjuade kristna elever: ”Vad kan ni om homosexualitet?”

Publicerad 11/15/2022
Annons

Vid den senaste tillsynen på den kristna friskolan Oneschool globali Långaryd, Halland, ställde Skolinspektionen barnen mot väggen.Frågorna myndigheten ställde handlade om homosexualitet.

Under besöket på skolan intervjuade Skolinspektionen eleverna om vad de fått lära sig om homosexualitet och samkönade relationer. Tilltaget har väckt starka reaktioner hos elevernas föräldrar.

En pappa skriver i ett mejl till Skolinspektionen att hans barn blev skakigt efter att inspektörerna hade ställt sina frågor på ämnet, rapporterar SVT.

Pappan ifrågasätter myndighetens diskriminering mot barnets tro på Gud och Bibeln. Han betonar också rätten enligt EU-konventionen att barn ska försäkras utbildning som stämmer överens med föräldrarnas religiösa övertygelse.

“Jag skulle därför vilja att ni kan guida oss vidare till vem vi skall vända oss till för att begära att våra barn blir uttagna ur utbildningen om den sexuella läran, olika familj-konstellationer, samt religionsutbildning med hänvisning till de mänskliga rättigheterna”, skriver han i mejlet.

Myndigheten har ställt liknande frågortidigare

När SVT Nyheter Halland frågar Helena Boëthius, enhetschef på Skolinspektionen, varför det inte går att hörsamma pappans önskan svarar hon att det inte går ”därför att det finns med i läroplanen och det är den värdegrund som alla skolor ska bygga sin undervisning och sin verksamhet på”.

Även under Skolinspektionens tillsyn på skolan 2014 ställde man frågor till barnen på samma tema. Myndigheten ställde frågor till barnen som “Måste du använda byxor?” och “Skulle du få bära kjol om du ville?”. Även då reagerade en pappa, den gången med en anmälan till Justitieombudsmannen, men det ledde inte till några åtgärder.

LÄS ÄVEN: Kristna friskolor allt populärare bland icke-troende – värderingar och studiero lockar

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons