Vid tvåtiden natten mot lördagen utbröt skottlossning i närheten av en pizzeria vid Staffansplan i det av ungdomsbrottslighet tyngda området Brynäs i Gävle. En man sköt med handeldvapen först i luften och sedan mot människor som sprang från platsen i panik.

Mannen flydde från platsen i bil men kunde efter en stunds polisjakt stoppas och gripas. Han anhölls senare av åklagare misstänkt för mordförsök.

Upprinnelsen till skjutningen uppges ha varit ett gängbråk på platsen. Den anhållne mannen är i 25-årsåldern och är enligt uppgifter till Gefle Dagblad känd av polisen sedan tidigare. Hans härkomst uppges inte.

Ingen person ska ha träffats och skadats av de kulor skytten avlossade. Det är oklart om mannen ämnat skjuta någon särskild person eller bara sköt vilt omkring sig på måfå.

Boende i området vågar inte gå ut kvällstid
De kriminella ungdomsgängens verksamhet har kontinuerligt ökat i området och skapar stor otrygghet för de boende. Gefle Dagblad har efter nattens händelse talat med personer i närområdet som vittnar om att de inte vågar sig ut kvällstid.

En av dem som numera väljer att stanna inne på kvällarna är pensionären Barbro Helsing som bor alldeles i närheten av den plats där skottlossningen ägde rum:

– Förr var jag inte rädd ett dugg, men nu känns det som att det händer något varje dag. Det gäller inte bara Gävle, utan överallt.

På dagtid är Barbro ute och träffar andra på torget i Brynäs centrum, men på kvällen vågar hon sig inte längre ut:

– Det skulle jag inte tordas. Man vet aldrig, de kan komma bakifrån ett gäng och säga någonting, och sen så svarar man inte så pang-tjoff så klappar de ner en. Det är ju så i dag, och det är fruktansvärt.