Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat att det i Skövde ska byggas en ny moské. Detta menar ordförande i den muslimska stiftelsen är ”ett steg framfåt för hela samhället”. Byggstarten har stått still i år på grund av finansieringsproblem. Men nu meddelar stiftelsen att bygget förhoppningsvis ska starta i vår.

Det är stiftelsen Skövde moské som ansökt och beviljats bygglov för en moské på omkring 375 kvadratmeter på Gamla Karstorpsvägen 2 mellan Karstorp och Södra Ryd. Kostnaden beräknas landa på mellan tio och tretton miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”

Smajo Šahat är ordförande i Skövde moské och han menar att man är så många muslimer nu att man är i behov av en större moské, vilket kommunen också gett bygglov för. Efter att ha fått kritik för att ta hjälp av utländska finansiärer i Gulfstaterna har stiftlesen haft problem med att skrapa ihop finansieringen.

Men enligt Šahat har man nu löst de ekonomiska problemen genom att be församlingsmedlemmar att hjälpa till.

– Vi tror att vi ska klara av den ekonomiska biten, kostnaden för moskén beräknas till mellan tio och tretton miljoner kronor. Tanken är att våra egna medlemmar ska kunna investera i byggnaden, vi har 800 vuxna medlemmar i Skaraborg som även betalar avgift till föreningen via skattsedeln, Šahat till Skaraborgs Allehanda.

Väntar besked från kommunen

Šahat meddelar att det nu lutar mot att bygnationen inleds redan till våren 2021 –  detta sedan man haft tekniskt samråd med Skövde kommun där det bland annat presenterats detaljerade ritningar och en kontrollplan.

Stopp för moské i Karlstad

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat det stora moskékomplex som det muslimska invandrarkollektivet i Karlstad haft långt framskridna planer på att uppföra. Bygget har fått omfattande kritik från såväl politiskt håll som från den värmländska ortsbefolkningen. I förra veckan kunde vi meddela att projektet stoppas och bygglovet dras tillbaka.

LÄS ÄVEN: Bygglov för salafistisk jättemoské i Karlstad upphävs efter kritik

authorimage